SVEUČILIŠTE SJEVER

U sklopu kolegija Tehnologija prerade voća i povrća uređeno je dvorište ispred Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. godine, izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambrenu tehnologiju, zajedno sa studentima uredio je voćke odnosno dvorište ispred Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Povodom uređivanja dvorišta razgovarali smo s pročelnikom o navedenoj temi.

Koji je bio povod uređivanja drveća?

Netko je to trebao urediti i mislim da je to red jer je Prehrambrena tehnologija najbliže. Službeno to nije struka prehrambenih tehnologa, to je struka agronoma, a prehrambeni tehnolozi bi trebali biti povezani sa sirovinama s kojima rade tako da smo sad zadužili svakog od studenata Prehrambene tehnologije za jedno drvo za koje će se morati brinuti.

Je li uređivanje bilo u sklopu nekog kolegija ili u svrhu održavanja okoliša?

U sklopu kolegija Tehnologija prerade voća i povrća i u svrhu održavanja samog okoliša te je obavezno za sve studente. Studenti će morati održavati svoju voćku, paziti na nju da se ne osuši te napraviti prehrambeni proizvod koji će demonstrirati na kraju svojeg studija. Drvo mora biti stabilno i održavano od 9. mjeseca kada uberu kruške, jabuke ili šljive do 2. mjeseca te se ne smije pokvariti.

Planirate li još kakve slične aktivnosti?

Naravno, to je samo početak. Voćnjak ćemo pokušavati održavati u skladu s biodinamičkim načelima. Imamo jako dobru suradnju s Centrom dr. Rudolf Steiner iz Donjeg Kraljevca te će, u suradnji s njima, sljedeće biti zaštita i premazivanje s biodinamičkim preparatima. Gledamo da imamo ekološku i biodinamičku proizvodnju iako za certificiranu biodinamičku proizvodnju trebamo određeno vrijeme.

Pročelnik je također dodao kako će na kraju studija reći, kada će ga studenti pitati hoće li im udovoljiti i dati diplome, da prvo pokažu što su napravili odnosno imaju li prehrambeni proizvod sa svojeg drva.

foto: studenti s Odjela medijskog dizajna

?>