Akademska čestitost

Ima tri doktorata, režiser je nagrađivanog filma „Vjerujem u Anđele“, dobitnik je glazbene nagrade „Porin“ za hit godine, svirao je na turneji s poznatim glazbenicima, bivši predavač na najprestižnijem svjetskom fakultetu, Harvardu, profesor, komunikolog, pilot, pisac… sve je to jučerašnji glavni gost tribine – Uloga javnog mnijenja u kreiranju romana – Nikša Sviličić.

U dvorani na Sveučilištu Sjever, Sveučilišnoga centra Koprivnica, jučer se tražilo mjesto viška. Povodom obilježavanja 663. rođendana Grada Koprivnice Nikša Sviličić, predavač na Sveučilištu Sjever, zajedno s moderatoricom tribine Marijanom Perinić, akademskom glumicom Nadom Abrus te urednicom Nikšine prve knjige Druga strana slutnjeTajanom Obradović predstavio je istoimenu knjigu te prikazao kakva je uloga javnoga mnijenja u kreiranju romana.

moderatorica Perinić, glumica Nada Abrus, autor Nikša Sviličić

Na početku samoga predavanja, uzvanike je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice, Melita Samoborec, te dodala: Mene uistinu jako veseli kad vidim ovakvu punu dvoranu, to znači da je naše Sveučilište Sjever sa profesorima i studentima uistinu odabralo pravi rođendanski poklon našemu gradu. Dožupan Koprivničko-križevački, Ratimir Ljubić, također je uputio nekoliko lijepih riječi svima prisutnima.

docent Krušelj i zamjenica gradonačelnika Samoborec

Kroz cijelo predavanje, voditelji tribine razgovarali su o nastanku romana koji je također proglašen za Najbolju domaću knjigu 2018. godine prema portalu najvećeg hrvatskog književnog portala Čitaj knjigu.

Na pitanje “koliko se treba zabrinjavati za javno mnijenje” autor odgovora: Mislim da treba postojati određen balans, rekalibritet između tvoje intencije da pišeš stvari koje osjećaš, dakle stavi na papir, tako da je to čitko i pitko i da izazove neku emociju kod ljudi koji to konzumiraju.

Nada Abrus, Nikša Sviličić

Moja poruka, ujedno i moj životni credo je da postoji trenutak. Trenutak u kojem se sad nalazimo, ako vam je sad lijepo to je taj trenutak, trebamo ga iskoristiti, trebamo ga uhvatiti. Tko zna šta će biti sutra, šta me briga što je bilo jučer, ovo što je sad je jedino izvjesno, dakle ovaj trenutak u kojemu smo mi. Ova tišina sad. To je to. Jer poslije pet minuta svi ćemo se vratiti svojim dnevnim obavezama. I da se vratim na knjigu – sve tri priče zapravo slave trenutak. – Nikša Sviličić na pitanje koja je njegova poruka kao čitatelja i autora knjige.

Također, Nikša nam je ekskluzivno otkrio kako će uskoro krenuti snimanje filma Druga strana slutnje te je za kraj studentima, profesorima i ostalim gostima otpjevao i odsvirao svoju kantautorsku pjesmu Kad si vatra svi te hoće gasit‘.

foto: Ivona Rož

?>