Hrvatska

U Šibeniku se koncem ovog tjedna, od 7. do 10. svibnja, održava 4. Croatian Travel Festival. Kao i prethodnih godina, organizatori (Hrvatski klub putnika) su i ovog puta priredili niz zanimljivih putopisnih predavanja iz čitavog svijeta, promocije knjiga, dobre svirke…

Jedno od središnjih događanja četvrtog izdanja Croatian Travel Festivala bit će dodjela nagrada Dijana Klarić koje se, u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju koja je 2013. tragično preminula, dodjeljuje drugu godinu zaredom.

Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija – najbolji putopis, najbolja fotografija, najbolji film, najbolji projekt i putnik godine. Ove su godine na natječaj prijavljena čak 64 različita jedinstvena rada. Primjerice, u kategoriji za najbolji projekt godine nominirana je zanimljiva izložba Kina nikad ne spava mladih putnica Tamare Šegon Wharton i Antonije Putić . Radi se o seriji fotografija iz Kine koje prikazuju Kineze kako drijemaju na svojim radnim mjestima. Riječ je, naime, o navici koja je u Kini uobičajena i potpuno prihvaćena.

„Izložba prikazuje Kinu koja istovremeno spava i vlada svijetom, odnosno mjesto gdje su posao i odmor još uvijek u idealnoj simbiozi. Naime, u Kini je potpuno društveno prihvatljivo odmoriti se na 20-ak minuta za vrijeme radnog vremena. Teško mi je zamisliti da bi u Hrvatskoj naši poslodavci mogli uvesti ovakvo pravilo, no možda se tu negdje i krije razlika između hrvatskog i kineskoga ekonomskog uspjeha“, kazala nam je Antonija Putić, jedna od autorica.

Nagrade Dijana Klarić dodijelit će se u subotu, 9. svibnja.

?>