SVEUČILIŠTE SJEVER

Sveučilište Sjever je u četvrtak 7. travnja 2022 u Koprivnici obilježilo dolazak Uskrsa, s bogatim programom predavanja i radionica, u trajanju od 15:00 do 18:00 sati. Predavanjima i radionici prisustvovali su studenti i profesori Sveučilišnog centra Koprivnica.

Program se sastojao od predavanja za koja su bili zaduženi sveučilišni profesori, doc. art. Dubravko Kuhta i doc. art. Antun Franović. Na samom početku doc. art. Kuhta održao je predavanja o porijeklu jajeta o kojem se saznaje da se dijeli na biblijsko i pred biblijsko za koje se smatra da je naslijeđe u Mezopotamiji te označava obnavljanje života, odnosno novi život.

Tokom predavanja moglo se saznati o činjenicama jajeta koje do sada studentima nisu bile poznate. Zanimljivost koja se mogla iščitati iz predavanja jest da se upravo pisanice, odnosno kokošja jaja, smatraju specijalnim slučajem jajeta, jer za razliku od žabljih jaja nisu mekana i potpuno okrugla.

Uz sama predavanja, održane su razne radionice gdje se bojalo pisanice vinom i pivom te ukrašavalo pisanice tradicijskom tehnikom pomoću voska i zasebno filcanjem, o kojem su studenti Sveučilišta Sjever mogli više saznati kroz razgovor s pokretačicom radionice filcanja jajeta, Lidijom Vaclavek Loborec koja je održala svoje prve radionice i dala studentima ideje za izradu vlastitih pisanica.

„Ja se godinama bavim pisanicama, samo svake godine drugačijom tehnikom, eto ove godine sam se odlučila za filcanje. Prije sam radila pisanice od slame, tijesta, a kao kreatorica Županijske turističke organizacije radim aranžman čiji su brend pisanice.“, poručila je gospođa Loborec te otkrila kako se unatoč završenog studija ekonomije okrenula vlastitoj kreativnosti.

 

Također, govorilo se i o samom uskrsnom kruhu i pecivu, a talent pjevanja i sviranja otkrili su nam mladi Koprivničanci koji su s ponosom nosili narodnu nošnju. Po samom kraju radionica bila je organizirana priprema vuzmenke ispred sveučilišne zgrade.

Fotografije: Vilim Umičević

?>