DRUŠTVO

„Novinari su svačiji glas i bore se za sve, a nikad sami za sebe i drago mi je što su kolege organizirale mirno okupljanje kako bi upozorili da je stanje u novinarstvu jako loše“, izjavila je okupljenim kolegama Danica Pajtak, donedavna novinarka varaždinskog dopisništva Večernjeg lista, koje je u utorak iznenada ugašeno.

„Sve do utorka smo normalno radili. Nismo znali da se spremaju ovakve organizacijske promjene o kojima smo bili obaviješteni tek u utorak. Bili smo u šoku. Nismo to očekivali. Nismo imali nikakve prethodne najave ni mogućnosti da sudjelujemo u takvim odlukama i utječemo na njih“, istaknula je Pajtak.

Upravo je to bila kap koja je varaždinskim novinarima prelila čašu, pa su mirnim okupljanjem na varaždinskom glavnom gradskom trgu željeli upozoriti na težak položaj novinara u Hrvatskoj. Na njemu se okupilo pedesetak medijskih djelatnika – novinara, fotografa, grafičara, snimatelja. Podršku su im dali i Varaždinci, ali i predstavnici javnog i političkog života grada Varaždina i Varaždinske županije. Spomenimo još kako su i na Badnjak kolegicama lokalnog portala isto tako uručeni otkazi. Sveukupno gledajući, u manje od mjesec dana bez posla ostalo je šestero medijskih djelatnika dviju redakcija.

novinari1

„Mi novinari se stalno borimo za tuđa prava, a svoja zanemarujemo. Situacija u našoj struci stalno se nekako stavlja pod tepih. U našim lokalnim medijima iz dana u dan sve je manje novinara, a iz mjeseca u mjesec smanjuju se plaće, i to pod izlikom štednje. Štedi se na novinarima, na onima koji rade proizvod, a ne štedi se, primjerice, na automobilima ili mobitelima“, rekla je Mihaela Zagoršćak, jedna od organizatorica okupljanja. Vlasnicima medija predložila je da u uprave medijskih kuća postave osobe koje će naći dodatne izvore prihoda umjesto da štede dijeleći otkaze novinarima, fotografima i grafičarima.

Njezina kolegica Tihana Drumev upozorila je da otpuštanja utječu na kvalitetu rada novinara: „Sve je manje obilaska terena, sve je manje kritičkog novinarstva u lokalnim medijima i sve se svodi na prerađivanje plasiranih priopćenja, a to nije dobro za slobodu govora. A kad smo već kod slobode govora, moram spomenuti kako je uprava jednog internetskog portala iz Varaždina kolegama koji nas podržavaju zabranila da dođu na okupljanje. Pitam se, stoga, gdje su naše slobode i naše pravo na javno izražavanje mišljenja?“

„U proteklih godinu dana dva radija otišla su u stečaj, HRT je otišao iz Varaždina, a sada je ugašeno i dopisništvo Večernjeg lista. Ni na jedan slučaj nije reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo“, utvrdila je Zagoršćak

.novinari

Nakon zatvaranja dopisništva Večernjeg lista novinarske priloge iz Varaždina i Varaždinske županije za nacionalnu razinu rade dopisništvo Hina-e, HRT-ovi centri Čakovec i Varaždin te VTV – Varaždinska televizija za RTL i Novu TV.

Nakon napisa u novinama i reagiranja nekih političkih stranaka upućeno je priopćenje iz HRT centra Čakovec i Varaždin, u kojem se ističe da je HRT, za razliku od Večernjaka i Jutarnjeg, samo promijenio adresu poslovanja; iz studija Varaždin i dopisništva Čakovec nastao je HRT centar Čakovec i Varaždin.

„Nijedan djelatnik nije ostao bez posla nego će, uz poboljšanje uvjeta rada u novom HRT centru, nakon otvaranja radio postaje biti i novih zapošljavanja. Uz to, svakodnevno objektivno izvještavamo, pratimo sva događanja i donosimo priče s područja Varaždinske županije jednako kao i dosad“, istaknula je voditeljica Centra Tamara Peras u priopćenju.

 

?>