DRUŠTVO

Kada bi me pitali što je to posebno u gradu Belišću, spomenula bih vam Inkluzivnu kuću Zvono. Skromno ću ih predstaviti iako bi o njihovom plemenitom radu mogla napisati najbolji govor.

Zvono je udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju koja je osnovana 2003. godine, inicijativom roditelja djece i mladih s poteškoćama u razvoju na području grada Valpova, Belišća i prigradskih naselja.

Nisu brojke mala stvar

Kroz 19 godina marljivog rada, vrijedne ruke roditelje, štićenika i volontera prošle su kroz 34 hvale vrijedna projekta. Step in, Šalji dalje, Moja podrška, Citadela, Moj pomoćnik i Kao prijatelji 2 samo su neki od mnogo provedenih projekata. Mala škola kuhanja definitivno je jedan od najdražih projekata svim štićenicima. Inkluzivna kuća Zvono surađivala je sa šefom hotela Osijek u pripremi hrane na citadeli. Svi polaznici radionice dobili su rukavice, kulinarsku kapu te pregaču i kuhali uz upute šefa hotela Osijek. Kasnije su i degustirali hranu koju su sami napravili. Sama degustacija hrane najviše je značila svim štićenicima upravo jer su sami sudjelovali u njenoj pripremi. Čak 120 vrijednih volontera odlučilo je svoj život obogatiti pomaganjem i sudjelovanjem u raznim projektima. Puno je tu odricanja, odvajanja vremena od obitelji, vremena nakon posla ali vrijednost i osjećaj ispunjenosti nema cijenu.

U svakodnevni rad Zvono uključuje oko 25 mladih i odraslih osoba te oko 15 djece predškolske dobi. A oko 30 mladih uključeno je u programe koje provodi Zvono.

Mivaart – zaposlenje nadohvat ruke

Socijalna zadruga Mivaart (Misija istinske vrijednosti i afirmaciju) osnovana je 2007. godine na inicijativu članova Zvona kako bi se omogućilo zaposlenje osobama s invaliditetom. Zaposlenje osoba s invaliditetom velik je problem u današnjem društvu, no kroz edukaciju poslodavaca moguć je i značajan napredak.

Jedan od posljednjih projekata Mivaarta je Made in Miva art, a projekt je vrijedan 1.970.724, 91 kn od čega je Europska unija sufinancirala 85% iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je rast društvenog poduzeća u vidu jačanja kapaciteta, održivosti i konkurentnosti s posebnim naglaskom na zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Kada se govori o udruzi Zvono valja spomenuti i Lokalni Volonterski centar, kojem volonteri odvajaju svoje slobodno vrijeme kakao bi doprinijeli Inkluzivnoj kući Zvono.

Osamostaljenje: put prema jednakosti

Cilj udruge Zvono poboljšanje je života djece, mladih i njihovih roditelja. U udruzi odvijaju se razne kreativne radionice, projekti, pomoć pri učenju za djecu, kako bi se uključili u odgojno obrazovni sustav. Udruga glasno promiče jednakost i pokušava poboljšati uvjete u zajednici za osobe s invaliditetom te njihovo zaposlenje. Osamostaljenje je također jedan od većih ciljeva Inkluzivne kuće Zvono. Za taj su cilj opremili jednu kuću u kojoj su se smjestile tri korisnika, kojima je omogućena dnevna pomoć pri kućanskim poslovima.

Ništa bez problema

„Glavni problem Inkluzivne kuće Zvono svakako je financijska nestabilnost i nesigurnost“, rekla je Andrea Šebalj Peternek, zaposlenica Zvona. Pojasnila je kako se radi o administrativnom problemu, odnosno raspisivanju Poziva od nadležnih ministarstva. Korisnici tako gube dragocjenu pomoć i osobu na koju su se tek priviknuli. Na primjeru to zvuči ovako: osobi s invaliditetom se dodjeli geronto domaćica koja joj pomogne u kućanstvu i tako šest mjeseci, kada se domaćica i osoba s invaliditetom priviknu jedna na drugu ministarstvo ne raspiše novi natječaj te nastane rupa od nekoliko mjeseci a osoba s invaliditetom ostane bez pomoći. Nakon nekoliko mjeseci ministarstvo raspiše novi natječaj na koji se prijave neke druge osobe i tako osobi s invaliditetom dodjele novu geronto domaćicu, a one se ponovno moraju prilagoditi jedna drugoj. Problem bi se lako riješio kad bi se natječaji raspisivali na duži period ili kad bi bili kontinuirani.

Prilikom posjeta Inkluzivnoj kući Zvono osjećala sam se iznimno dobrodošlo i ugodno. Imala sam jedino poteškoću s pronalaskom pravih vrata ureda. Štićenici udruge Zvono pokazali su mi koja su vrata ona prava, jer je njima svaka prostorija Inkluzivne kuće Zvono dobro znana. Oni svaki dan dolaze na lijepa druženja jer Zvono je mnogo više od udruge, Zvono je prava velika obitelj.

Fotografije: Inkulzivna kuća Zvono

?>