Mediji

Od 900 tisuća podcasta diljem svijeta, koji obuhvaćaju široki spektar tema, sigurno postoji jedan koji je savršen za Vas

Kako smo se svi našli u situaciji da smo prisiljeni ostati u svojim domovima, mnogi ne znaju kako suzbiti dosadu i potroše višak slobodnoga vremena. Mnogi provode više vremena na stvari koje bi ionako htjeli raditi.

Ljubitelji videoigara provode svoje dane igrajući igre sami sa sobom ili zajedno sa svojim online prijateljima. Ljubitelji filmova su konačno došli pred izazov pogledati svaki film i seriju dostupnu na Netflixu. Ljubitelji kuhanja konačno imaju cijeli dan za pripremu jela koje uz prijašnje obaveze poput odlaženja na posao ili slanja klinaca do škole nikako ne bi stigli. Tako se svi polako prilagođavaju na novi status quo. Međutim, postoji još jedna forma zanimacije koja je posljednjih nekoliko godina u stalnom porastu, a to je slušanje podcasta.

Podcast

Iako postoje mnoge poveznice između radija i podcasta, također postoje segmenti podcasta koji dokazuju njegovu superiornost. Kao što je radio imao svoje zlatno doba 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, vođeni velikanima poput Orsona Wellsa, tako bismo mogli reći kako se podcast upravo sada nalazi u zlatnome dobu. Premda ima dosta sličnosti s radijom, podcast ipak ima pojedine prednosti koje ga čine mnogo privlačnijim u današnje doba. Može mu se pristupiti na zahtjev tj. on demand, a to je današnjoj publici jedan od najbitnijih elemenata. U doba predvođeno Youtubeom i stranicama poput Netflixa, gotovo je nemoguće zamisliti kako je bilo prije 10 godina kada ste morali čekati termin nakon dnevnika kako biste imali opciju gledanja manje filmova nego imate prstiju na rukama. Uz to jedna od najvećih prednosti podcasta je ta što je svatko može pokrenuti, jer za podcast najosnovnija oprema su mikrofon računalo i internet, a to danas svatko ima dostupno. Zbog globalne publike mogu se pronaći specijalizirane podcast emisije koje na radiju ne bi uspjele jer radio ipak teži masama. Tipovi podcasta i radijskih emisija su gotovo pa iste, mogu biti razgovorne u stilu intervjua ili mogu imati voditelja koji može govoriti o bilo kojoj temi. Joe Rogan govori gotovo svakom gostu u svom podcastu kako bi svatko trebao imati svoj podcast. Izgleda kao da ta poruka odzvanja na globalni trend jer se sada pretpostavlja kako trenutno postoji preko 900 tisuća podcasta u svijetu, a taj broj raste. Toliki broj novih emisija ne bi postojao da ne postoji publika koja bi slušala te emisije. Publika koja najviše sluša emisije su osobe u dobi od 25 do 34 godine, a zastupljenost oba spola je jednaka.

Iako su najčešće teme političke, zdravstvene, kulturalne, ja ću se osvrnuti na komični žanr zato jer taj najviše pratim. Unutar komičnog žanra nalaze se mnogi pod žanrovi, a najbolji su oni koje vode stand-up komičari. Najpoznatiji od tih su Joe Rogan- „Joe Rogan Experience“, Bert Kreischer-„Bertcast“, Tom Segura-“Your Mom’s House”, Bill Burr-„Monday Morning Podcast“, Theo Von-„This Past Weekend“, Bobby Lee-„TigerBelly“  i Joey Diaz-„The Church of What’s Happening Now“. Svaki od navedenih komičara ima relativno sličan način vođenja emisije, u kojoj najčešće imaju gosta iz svijeta stand-up komedije. Iako se razlikuju u stand-up komediji, u svojim podcastima svi govore što god žele i o čemu god žele, bez dlake na jeziku i možete biti sigurni da će vas nasmijati u svakom novom podcastu koji objave.

Foto:
https://slate.com/culture/2019/03/joe-rogans-podcast-is-an-essential-platform-for-freethinkers-who-hate-the-left.html

Podcast Joe Rogana naziva „Joe Rogan Experience“ postavila je temelje mojem dubljem ulaženju u svijet podcasta. Prvi susret s podcastom imao sam 2017. godine, ali isprva nije ostavio preveliki dojam. Daljnjim slušanjem počeo sam razvijati sve veći interes nakon što sam službeno postao dio publike. Gledajući komentare konačno sam shvatio koje je pravo srednje ime Joea „sauna ubija koronavirus“ Rogana, zašto je Jamie taj koji je ekspert u googlanju, koliko je značajan „fart theorem“ i što je to 11 hidroksi metabolit.  Posve je moguće kako Joe Rogan nije pod utjecajem marihuane u svakom podcastu. Iako to nikada nećemo znati, prilikom održavanja pokreta „Sober october“ može biti sigurni kako u tijelu Joe Rogana nema ništa osim svježe smrznutog jelena kojeg je Joe Rogan osobno ulovio s lukom i strijelom. Gosti u podcastu su najčešće iz svijeta komedije i borilačkih sportova, ali ne postoji granica koju bi prešla granicu u pogledu Joe Rogana. Pored klasičnih gostiju također se mogu pronaći i ravnozemljaši, teoretičari zavjera kao i vrhunski svjetski znanstvenici. U jeku pandemije koronavirusa gostovali su znanstvenici Dr. Peter Hotez i Michael Osterholm. Joe Rogan je vrlo zanimljiva osoba koju je nemoguće opisati u nekoliko rečenica. Svakako bi preporučio da se posluša epizoda  #1169 s Elonom Muskom ako želite vidjeti najpopularniji podcast, epizoda #1255 koji je definitivno najluđi i najkaotičniji podcast svih vremena i epizodu #1000 ako želite plakati od smijeha.

Svakako bi sada bilo najbolje vrijeme za uhvatiti se za neki podcast. Tema svakako ne manjka samo treba pronaći koji je pravi podcast za vas. Koji god medij se konzumira uvijek treba imati dozu skeptičnosti i potražiti iz više izvora, a to je posebice situacija bitna za slušatelje podcasta. Iako je odlično to što svatko može pokrenut svoj podcast blago rečeno nije svatko tko ga ima ekspert te tu dolazi do nužnosti skepticizma kod publike.

?>