Uncategorized

Varaždinci domaća jaja kupuju na prvom hrvatskom jajomatu. Riječ je o samouslužnom uređaju pomoću kojeg građani ubacivanjem kovanica i papirnatog novca mogu kupiti svježa jaja s obiteljskog gospodarstva Zvonka Šinceka. Jajomat je smješten u Jalkovečkoj ulici, odmah pored mlijekomata, a u rad ga je pustio varaždinski župan Predrag Štromar.

Iako je tek otvoren Varaždinci su jako ponosni što je prvi jajomat otvoren baš u njihovom gradu. Jajomat sa 600 komada jaja koja svaki dan stižu s farme nedaleko od Varaždina puni vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Zvonko Šincek. Paket od deset jaja košta 11 ili 12 kuna, ovisno o klasi.

Ideju da postavi jajomat Zvonko Šincek je dobio na temelju iskustva iz Austrije gdje takvi uređaji postoje već dulje vrijeme. Varaždinska županija kontinuirano pomaže ovakve i slične projekte u poljoprivredi od 2005. godine kroz projekte i mjere ruralnog razvoja. Ovaj projekt županija je potpomogla s 12 tisuća kuna s ciljem zadržavanja ljudi u poljoprivredi. Ove su  mjere dio Regionalnog operativnog programa odnosno županijske razvojne strategije.

jajomat02

 

?>