KOMENTARI

„Puštaj Sandru Afriku!! Toooo! AAAA!“ Ovo zadnje bilo je i meni u glavi nakon što sam čula prve taktove pjesme. Možda sam u prvih par sekundi i pomislila da se možda radi o Dini Dvorniku i njegovoj Africi ili možda Toto. Ovdje to nije bio slučaj. A kako i bi kad današnji srednjoškolci, čast iznimkama, nemaju pojma tko su oni.

Već nekoliko dana može se primijetiti razuzdanost mladih nada koji pijani teturaju koprivničkim ulicama. „Norijada je, nek’ se vesele“, rekli bi to oni koji ne žive u centru Koprivnice. Osim ako ste gluhi, mrtvi ili zbilja u nekoj od afričkih država, mogli ste u nekoliko dana, koliko već traje proslava završetka srednjoškolskog obrazovanja, čuti razne načine rastezanja harmonike i jodlanja bez mnogo sluha.

Cijeli vikend građanima Koprivnice podrhtavaju prozori od glasnog basa i već spomenutih vokalnih nesposobnosti. Možda su i navikli jer su temperature već neko vrijeme više, pa je mjesto masovnog alkoholiziranja premješteno u parkove.

Problem je u ponedjeljku kada većina ljudi radi – ako su te sreće. Studenti uče (ili barem pokušavaju). Mala djeca idu spavati. Barica i Štef su pogledali Dnevnik, izvadili proteze i također idu spavati… Ili možda ne. Zzzzzzzviiiižde dok piju, jedu, plešu, Karleuša!, piju, puše, piju, pjevaju, vrište, uriniraju, CECA!, piju. Multitasking na najjače.

Drugi problem je izbor glazbe. Svi mi imamo različiti ukus u glazbi, no turbofolk s daškom Rozge i ostalih zavijača i rastezaljki nije baš nešto što svi podnose. Pogotovo građani Koprivnice kojima uši već lagano krvare. Cajke koje sluša Marko iz Lenišća i super su mu, a u slobodno vrijeme vješa naše susjede (odakle su cajke uglavnom potekle) na vrbe. Jer on je mlad, pijan i na koljenima okreće žarulje. Čak ni ovih dana popularni Josip Katalenić tako nešto ne bi uglazbio… Mada je i to diskutabilno.

Gdje je nestala zabavna glazba? S.A.R.S., Dječaci, Elemental, Pipsi i ostali glazbenici od kojih većina građana ne bi čupala kosu i ne bi im bio problem slušati to ponedjeljkom u jedanaest navečer. Umjesto toga trenutno svira SEEEEKAAAA!, kako je mlada dama zaurlala dok je prolazila.

I važnije pitanje: zašto grad maturantima omogućava teroriziranje ostalih građana njihovim glazbenim (ne)ukusom? Jedno je uskoro bivšim srednjoškolcima omogućiti da slave uz glazbu (pa neka su to i cajke ako se to glazbom uopće može zvati), a drugo je osigurati im takav razglas koji se čuje u cijelom centru Koprivnice, koju bi netko – u ta tri dana koliko teror traje – vrlo lako mogao zamijeniti za, recimo, Čačak.

?>