SPORT

Finale Lige Prvaka posljednja je velika klupska utakmica sezone. Nakon napornih devet mjeseci borbe u ligama, kupovima i Europi, sve dolazi kraju u jednoj utakmici koja može promijeniti kompletan tok sezone za pobjednika, a gubitnika baciti u očaj, bez obzira na prijašnje uspjehe.

Ove godine imali smo čast u finalu gledati englesko finale, čak drugo u posljednje tri godine. Manchester City i Chelsea uspjeli su doći do Porta i finalne utakmice koja se je odigrala jučer. U dramatičnih 90+ minuta konačan rezultat bio je 1-0 za Chelsea koji je tako pogotkom ovogodišnjeg pojačanja iz Njemačke, Kaija Havertza, uspio doći do drugog naslova prvaka Europe. Thomas Tuchel još jednom se je prikazao kao „crna mačka“ za Pepa Guardiolu te ga je svladao po treći puta u kratkom vremenskom periodu.

Nijemac je stigao u Chelsea tek prije pola godine i uspio je učiniti ono što su se samo hrabri usudili prognozirati. Osvojivši Ligu Prvaka po prvi puta u svojoj karijeri etablirao se je kao jedan od elitnih europskih menadžera pred kojim je velika karijera. I to na kakav način. Stigao je u klub koji je bio u rasulu. Igra je pod Frankom Lampardom bila neuvjerljiva te im je u ligi visio plasman među prva četiri. Lampard je pokušao uspostaviti sustav s tri u obrani i donekle mu je to uspjelo, ali samo na početku sezone. Kasnije se je ispostavilo kako mu je zapravo to bila jedina ideja igre te nije imao taktičku fleksibilnost. Momčadi i Premier lige napamet su znale njegovu taktiku i kako igrati protiv njega. Upravo ta upornost s tri igrača u obrani koštala ga je posla, a kao nasljednik je iz PSG-a stigao Tuchel.

On je nastavio tamo gdje je stao Lampard te je također igrao s tri igrača u obrani. Međutim, Tuchel je odličan motivator te je znao izvući ono najbolje iz igrača. Uz to, zna igrati na rezultat te ne juri bez veze po dodatan gol. Obrambena struktura njegove momčadi nedokučiva je zagonetka za protivnika. U 30 utakmica koje je vodio u Chelseaju primio je samo 14 golova i stvorio je jednu od najboljih obrana Europe.

Jučer je uspio taktički nadmudriti Guardiolu tako što je Havertz uspješno koristio prazan prostor koji mu je City ostavljao u nedostatku klasičnog zadnjeg veznog. Guardiola se je odlučio ostaviti na klupi Rodrija i Fernandinha te je tako svoju obranu u prvom poluvremenu ostavio na širokom prostoru protiv brzanaca iz Chelseajeva napada. Tako je Werner u uvodnih deset minuta imao dvije velike prilike koje je propustio, ali Havertz svoju nije.


U prvom poluvremenu smo gledali otvorenu utakmicu, možda čak i jednu od najboljih predstava u nedavnim finalima. Obje ekipe su napadale i taman kada se je činilo da će jedna ekipa preuzeti kontrolu, druga napravi odličnu kontru i sve izmjeni. S obzirom na vodstvo na poluvremenu, Tuchel u drugom poluvremenu nije mogao dopustiti „run and gun“ nogomet, već se je plitko povukao i čekao na svoje prilike iz kontre. City je imao loptu većinom vremena, ali nije mogao proći blok od 10 igrača ispred golmana. Čak nisu niti bili blizu izjednačenja, već je Chelsea bio bliže drugom pogotku. Na kraju utakmice Guardiola je u potpunosti napustio svoja nogometna uvjerenja te je uveo dvojicu napadača i odlučio se je na bezuspješna nabacivanja u protivnički šesnaesterac. S time su se braniči Chealseja bez većih problema nosili i u konačnici je klub ruskog oligarha Romana Abramovića stigla do najvećeg trofeja u klupskom nogometu.

foto: Facebook

?>