Glazba

U malom mjestu Međurači, nedaleko Bjelovara, nastao je tamburaški sastav Nemir, a posebnost ovog benda je to što u njemu sviraju samo djevojke. Ts Nemir jedini je ženski tamburaški sastav u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i nastao je prije dvije godine. Bend čini šest djevojaka – Petra Frčko, Ema Legin, Ivana Lukač i sestre Sokolović, Marijana, Katarina i Nikolina.

Njihova glazbena priča počela je zbog zabave. Sve djevojke sudjeluju u folklornim aktivnostima gdje su se i upoznale. U početku su počele svirati samo za zabavu i potrebe folkloraških nastupa pa su tako  došle na ideju da bi mogle osnovati svoj glazbeni sastav. Većina djevojaka naučila je svirati instrumente samostalno, naravno, uz malu pomoć voditelja benda, Vladimira Giacomettija. Marijana svira bugariju, Katarina berdu, Nikolina bisernicu, Petra brač, a svirati su naučile u sklopu folklora, dok Ivana i Ema, koje sviraju harmonike, imaju glazbeno obrazovanje.

Članice tamburaškog sastava “Nemir” – Katarina, Petra, Nikolina, Ivana, Marijana i Ema
izvor: Instragram/ ts_nemir

Iako sviraju narodno, cure slušaju rock

Sve djevojke se još uvijek školuju i uz sve školske i fakultetske obveze ipak pronalaze vrijeme da, svake subote  u domu obitelji Sokolović, održavaju probe gdje vježbaju za nadolazeće nastupe. Osim što vježbaju pjesme koje već znaju, brinu se i o instrumentima, koje treba često „štimati“ kako bi uvijek ostale u dobrom i točnom tonalitetu. Uče nove i popularne stvari koje mladi danas slušaju kako bi uvijek bile u trendu i pružile svojoj publici dobru zabavu. Iako sviraju narodnu, folklorašku i domaću glazbu, njihov privatni glazbeni ukus jako se razlikuje. Vole poslušati pjesme od nekih domaćih pjevača, ali djevojke ipak posežu za dobrim starim rockom i pop pjesmama stranih pjevača. A kako bi napravile nešto drugačije, rade na stranim rock pjesmama koje će svirati tamburaškim instrumentima. „Kako sve u slobodno vrijeme slušamo strane pjesme, došle smo na ideju da probamo naučiti svirati nešto takvo. Zabavno je isprobavanje takvih pjesama na našim instrumentima jer nije uobičajeno da se takva vrsta glazbe svira na tamburaški način. Prilično je zabavno i smiješno kada sviramo takve pjesme.“, izjavile su djevojke.

Nastupi van Lijepe naše i autorska pjesma

            Najviše nastupaju preko ljeta jer tada imaju najviše vremena. Rođendani, natjecanja, zabave, festivali, dio su spektra nastupa u kojima sudjeluju. Često nastupaju kao dio folklora u kojem su i same članice pa tako imaju nastupe i van Lijepe naše. Nastupale su u raznim emisijama u Hrvatskoj, poput Lijepom našom, a nastupe su imale i u susjednoj Mađarskoj te Njemačkoj i Crnoj Gori. Jako vole svirati, ali kažu kako žele da to ostane samo hobi. Kako ne bi svirale samo pjesme drugih izvođača, imaju i svoju pjesmu, „Noć“. Za tekst i glazbu zaslužan je njihov voditelj, Vladimir Giacometti. Prvi puta su je izvele na Etno festivalu – Bilogoro u srcu te nosim.

Konkurencija, što je to?

            Iako je sviranje samo hobi, djevojke sanjaju o velikim nastupima s nekim poznatim pjevačima. Trenutni san im je suradnja s poznatim tamburaškim bendom, Mejašima, ali i nastup sa Željkom Bebekom. Djevojke kažu kako ni jedan tamburaški sastav ne gledaju kao na konkurenciju, jer je svaki bend na svoj način poseban i da od svakog benda mogu nešto naučiti i tako postati bolje u onome što rade. Poznato je kako nema mnogo ženskih tamburaških bendova i da je to više „muško područje“, djevojke kažu kako se ipak moraju malo više potruditi od svojih muških kolega. Smatraju kako publika ima predrasude jer su djevojke, ali kažu kako, upravo zbog toga, privuku više publike koju zanima kako će odraditi nastup. „Nema toliko sastava u kojima sviraju samo cure, ali nadamo se da će se to u budućnosti promijeniti.“, izjavile su na kraju razgovora.  

Zbog koronakrize, kako bi sačuvale vlastito, ali i zdravlje publike, nemaju nastupe, već su se posvetile vježbanju i obvezama koje su vezane za njihovo školovanje. Također, rade na proširenju repertoara i na pisanju novih autorskih pjesama kako bi, kada se kriza završi, dočekale publiku spremne za nove nastupe i s nekim novim obradama.

Foto: Instragram/ ts_nemir

?>