SPORT

„Moramo nastaviti istim pristupom gdje smo stali prije prekida zbog COVID-19 epidemije. Tu mislim na to da momčad ima pobjednički mentalitet te da igrači djeluju kao ekipa na terenu. Model igre kojeg želimo pružati je onaj s puno trke i agresije.“

Nogomet se napokon počinje vraćati u većem dijelu Europe, a domaća natjecanja nastavljaju se ovog vikenda utakmicama Kupa Hrvatske. Simon Rožman će se vratiti na klupu Rijeke u polufinalnoj utakmici kupa protiv Osijeka, koja će se odigrati u nedjelju u 20:15 sati na Rujevici. U Rijeci se naporno radi kako bi se momčad vratila u natjecateljsko stanje, a slovenski strateg nam je dao detalje o tome kako teku pripreme i što očekuje od ostatka sezone.

Zadovoljan radom igrača u karanteni

Prošla su gotovo dva i pol mjeseca od zadnje službene utakmice. U kakvom je stanju momčad?

Već uoči početka treninga isplanirali smo šest tjedana priprema jer smo pretpostavili da će početak biti krajem svibnja. Napravili smo deset do petnaest posto manje nego što bismo napravili u normalnim uvjetima, odnosno za vrijeme klasičnih priprema. Jedan od glavnih razloga takvom načinu jest da bismo smanjili mogućnost ozljeda.

Jeste li zadovoljni s radom igrača u karanteni?

Igrači su napravili sve što smo planirali. Imali smo dobro praćenje preko video aplikacija tako da smo ih redovito kontaktirali. Čim se pojavio koronavirus i upute oko karantene, napravili smo plan treninga i dostavili ih igračima. Ujedno, klub je dostavio igračima opremu za trening da bi mogli što kvalitetnije trenirati.

Kako ste provodili svoje dane za vrijeme izolacije?

Neko vrijeme sam proveo u Rijeci, a zatim sam veći dio karantene bio u Sloveniji gdje sam provodio vrijeme s obitelji, suprugom i dvoje djece. Nakon dugo vremena mogli smo provoditi puno vremena zajedno. Ujedno, analizirao sam našu ekipu i dosadašnje rezultate. Mogao sam napraviti temeljitu analizu te sam bio u kontaktu s mlađim trenerima s kojima sam izmijenio iskustva u analizi najboljih europskih ekipa.

Radujete li se povratku u „normalu“?

Naravno da se radujem povratku u normalni život, iako je potrebno još neko vrijeme da se nogomet vrati u normalni tijek. Svi mi, koji radimo taj posao, radujemo se povratku na travnjake.

U karanteni ste, kao što se i spomenuli, imali vremena analizirati i Vašu prvu sezonu na klupi Rijeke. Jeste li zadovoljni učinjenim?

Moramo biti zadovoljni jer smo u ovom dijelu sezone ispunili ciljeve kluba. Naravno,  uvijek ima prostora za napredak i bolje rezultate i na tome ćemo raditi.

Povratak na travnjake

Uoči nastavka sezone odigrali ste dvije prijateljske utakmice protiv Intera i Istre 1961. Kakvi su Vam dojmovi?

Vidi se da još nismo na natjecateljskoj razini, odnosno na razini na kojoj bismo htjeli biti, ali idemo u pravom smjeru. Igrači imaju jasnu sliku kako bismo željeli izgledati kao momčad. Imali smo dovoljno vremena da individualno ispravimo tehničke i taktičke nedostatke.

Koja su Vaša očekivanja od utakmice protiv Osijeka?

Sigurno je da nas čeka teška utakmica, Osijek je odlična ekipa. Zanima nas isključivo pobjeda jer u Kupu se na kraju broji samo pobjednik.

Kakav će utjecaj na momčad imati igranje pred praznim tribinama?

Nema alibija, ali to je za nas veliki hendikep jer je na Rujevici u posljednje vrijeme bila sjajna atmosfera. Tribine su nam davale vjetar u leđa, a sada ćemo imati osjećaj kao da se sve utakmice igraju na neutralnom terenu.

Već ste bili u polufinalima slovenskog kupa, a jednom ste ga i osvojili. Mislite li da Vam ovo iskustvo daje prednost u odnosu na druge trenere?

Iskustvo u trenerskom poslu je bitno, ali svaki klub i svaka liga ima svoju priču i treba samo razmišljati o svojim igračima i kako izvući maksimum iz njih.

Ciljevi sezone

Uz kup nastavljate i bitku za drugim mjestom u ligi, koje od ove godine vodi do mogućeg plasmana u kvalifikacije za Ligu prvaka. Očekujete li kako ćete održati prednost u odnosu na Lokomotivu, Hajduk i Osijek?

Moramo nastaviti istim pristupom gdje smo stali prije prekida zbog epidemije koronavirusa. Tu mislim na to da momčad ima pobjednički mentalitet te da igrači djeluju kao ekipa na terenu. Model igre kojeg želimo pružati je onaj s puno trke i agresije. Sigurno je da sve ekipe u prvenstvu očekuje težak i naporan raspored s obzirom na to da će se utakmice igrati svaka tri, četiri dana.

Biste li radije završili sezonu okrunjeni hrvatskim kupom ili plasmanom u najelitnije europsko natjecanje?

Uvijek razmišljamo da uzmemo sve. Nećemo si postavljati granice. S druge strane nemamo neki imperativ da nešto moramo napraviti.

Matjaž Kek je nedavno proglašen najboljim trenerom HNK Rijeka u proteklom desetljeću. Je li njegov uspjeh utjecao na Vašu odluku da trenirate Rijeku?

Bio sam već prije u kontaktima s Rijekom dok je Matjaž Kek bio trener. Bio sam na nekoliko utakmica, upoznao sam ljude i organizaciju koja je na najvišoj razini. Tu su bili i sjajni rezultati, pa je moja odluka o dolasku bila lagana. 

Želite li pratiti korake Vašeg sunarodnjaka i u budućnosti postati trener slovenske nogometne reprezentacije?

Biti izbornik reprezentacije je čast za svakog trenera. Jednog dana volio bi biti izbornik slovenske reprezentacije, ali kao mladi trener ambicija je voditi klub. O eventualnom mjestu izbornika mogu razmišljati kasnije u mojoj karijeri.

Bili ste na klupi Rijeke u derbijima protiv Hajduka i Dinama? Koji derbi preferirate?

 Svaka utakmica je novi izazov i nemam nikakve preferencije. Oba suparnika su veliki motiv za igrače i navijače, ali znam koliko ljudima u Rijeci znači Jadranski derbi.

Rijeka svoje utakmice igra na Rujevici, no navijači često naglašavaju ljubav prema Kantridi. Iščekujete li povratak kluba na stari stadion Rijeke?

Na početku moram reći da u kampu na Rujevici imamo sjajne uvjete i odličnu atmosferu na tribinama. Po dolasku u Rijeku osjetio sam koliko igračima i navijačima znači Kantrida. Svi se nadaju da će se jednom prilikom, kada bude mogućnosti, izgraditi novi stadion na Kantridi.

Slike su preuzete sa službene stranice HNK Rijeke.

?>