SVEUČILIŠTE SJEVER

Sedmo izdanje PR, Media & Sport Days Mostariensis u Mostaru započelo je 9. studenog 2022. te traje 3 dana, točnije do 11. studenog. Predavanja se prikazuju na Sveučilišnoj televiziji, ali se isto tako prikazuje prijenos uživo na službenoj stranici događanja. Osim gostiju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, konferenciji će se pridružiti i nekoliko stranih predavača kako bi govorili o sportu i medijima, a za petak je pripremljena jedna panel diskusija i osam predavanja.

Treći dan konferencije PR, Media & Sport Days Mostariensis održao se u petak 11. studenog 2022. godine u Mostaru, a predavanja, paneli i diskusije mogle su se pratiti uživo na službenoj stranici.

Panel i Ivan Ivković

Iako je konferencija započela u 11:25 umjesto u 11:00 zbog otkazanog intervjua s Josephom Favoritom, organizatore nije spriječilo da započnu treći dan konferencije s panel diskusijom. Međutim, od očekivana četiri gosta, među kojima je bio i jedan od najboljih bivših golmana „Vatrenih“ Stipe Pletikosa, panelu je pristupio samo novinar “Podcast Incubatora” Ivan Ivković.

Ivan je govorio o problemima siromašnih država i kontinenata te kako se nogomet kao sport koji povezuje ljude i ima pedagoške vrijednosti treba razlikovati od nogometa koji se povezuje s pojmovima kao što su korupcija i „nogometno roblje“. Podsjetio je kako su FIFA i UEFA udruge građana te objasnio problem korupcije unutar organizacija. „Kada imamo nesrazmjer nečijih primanja i društvenih važnosti i veličine proizvoda, bez iznimke će nastati korupcija.“ Aktualna tema je i Svjetsko prvenstvo u Kataru kojeg se dotakao govoreći o iskorištavanju radne snage i nemaru o životima radnika koji izgrađuju infrastrukturu: „Mi sad imamo situaciju da se igra Svjetsko prvenstvo u nenogometnoj zemlji, koja je na smrti najamne radne snage izgradila stadione…i u neprirodnim uvjetima za navijačku kulturu većine zemalja.“ Na temu odnosa medija i nogometa i nogometnih sustava, Ivan je rekao „Najveća zabluda u nogometu je ta da televizija ubija posjećenost stadiona. Već imam kožnu reakciju na tu izjavu.“

Predavanja i završetak konferencije

Nakon panel diskusije, uslijedilo je osam predavanja među kojima se našla analiza profesora Sveučilišta Sjever izv.prof.dr.sc. Gordane Tkalec, doc.dr.sc Krešimira Lackovića i mag.nov. Ivana Pavića na temu „Utjecaj uspjeha u sportu i medijsko praćenje“. Analizom je potvrđena hipoteza da je sport jedina kategorija u novinarstvu u kojoj je uspjeh atraktivniji publici od neuspjeha za razliku od crne kronike, politike i celebrity scene gdje su šok, skandali i nesreće izuzetno poželjni za povećavanje klikanosti, gledanosti i čitanosti. Iznimke su iznenadni neuspjesi ili oni neuspjesi koji se ističu svojom bizarnošću i koji iskaču od svakodnevnih sportskih vijesti.

Voditeljica je po završetku trosatne konferencije zahvalila svim predavačima i gostima te pozdravila gledatelje, a zadnjih desetak minuta prijenosa prepušteno je PR Days Vodcastu.

 

Fotografije: isječak iz prijenosa uživo 

?>