Svijet

Olimpijska baklja je već krenula putem Tokija samo kako bi je zaustavila odgoda zbog globalne pandemije. Pandemija je i dalje u tijeku ali se vrata olimpijskoj baklji ponovno otvaraju. Trenutna situacija u Japanu nije idealna, te ideja o održavanju igara dovela je do polemike u javnom diskursu.

Kampanja cijepljenja viđena je kao važna stavka kako bi se mogle održati igre, ali je do danas cijepljeno samo 4% stanovništva Japana. Slična je situacija i u ostalim zemljama svijeta gdje pristup cjepivu varira, dok se zemlje poput Indije trenutno nalaze u katastrofalnoj situaciji.
Japan i Međunarodni olimpijski odbor obećali su „sigurne“ igre uz stroge zdravstvene protokole. Stranim navijačima je zabranjeno prisustvovati igrama, ali će u igrama sudjelovati 15,000 sportaša zajedno s trenerima i ostalim osobljem kao i članovi medija.
Olimpijske igre već duže vrijeme imaju problema s adekvatnom korisnošću gradovima koje ih ugošćuju, što je postalo sada mnogo očitije. Iako gradovi barem na kratko imaju cijelu pozornost svijeta na kraju im ipak ostaje gomila neiskorištenih objekata, iako se u zadnje vrijeme puno više posvetilo održavanju „održivih“ Olimpijskih igara. Ekonomska korist Olimpijskih igara Tokiju je praktički zanemariva ukoliko se uzme u obzir već utrošenih 25 milijardi dolara uz to što ih je odgoda koštala gotovo 3 milijardi dolara.
Ukoliko se pita stanovnike Japana manje od dva mjeseca uoči početka Olimpijskih igara o njihovom mišljenju o održavanju igara tada bi prema anketi japanske novinske agencije Kyodo 60% njih bilo za kompletno otkazivanje igara. U travnju je broj protivnika Olimpijskih igara iznosio negdje oko 40%. Skoro 90% ispitanika ankete u ovom trenutku je zabrinuto zbog mogućnosti da bi sportaši i članovi nacionalnih olimpijskih timova mogli pogoršati situaciju u Japanu.
U roku od samo tjedan dana je više od 370.000 ljudi potpisalo peticiju kojom se od Međunarodnog olimpijskog odbora zahtijeva otkazivanje Igara. Uz to jedno udruženje liječnika, koje je okupilo oko 6.000 liječnika iz Tokija, traži od premijera Yoshihide Suga da se osobno založi kod MOO-a za otkazivanje održavanja Olimpijskih igara.
Yoshihide Suga i Japan se trenutno nalaze u poprilično nezavidnoj situaciji. Sama ideja od održavanju Olimpijskih igara u Tokiju je čak i prije pandemije imala svoju dozu kritika od strane javnosti, dok je trenutna situacija još gora. Utrošeni novci su još i prije same pandemije premašili predviđenu cifru od 7,5 milijardi dolara, te pitanje održavanja Olimpijskih igra u Tokiju sve više nalikuje talačkoj situaciji. S jedne strane ukoliko se ne održe igre Japanu prijeti financijski fijasko, dok se s druge strane nalazi prijetnja pogoršanja zdravstvene situacije u Japanu. Pored toga međunarodni prestiž koje donose igre je naizgled jedina utješna nagrada koja ide u korist Japanu ma kako ona na kraju skupo koštala.

?>