Putovanja

Izvanredne mjere polako popuštaju, ukinule su se propusnice i otvorili shopping centri. Osjećaj slobode potaknuo je razmišljanje o dugom toplom ljetu koje je ispred nas. Većina Hrvata ove će se godine zadovoljiti prelijepim destinacijama unutar Lijepe Naše zbog otežanog i potencijalno opasnog prekograničnog putovanja. Budući da je Hrvatska puna odličnih ljetnih lokacija odabir će biti težak, a ovo je top pet najposjećenijih destinacija.

Dubrovnik

Dubrovnik je prema mnogim domaćim i stranim turistima najljepši grad Lijepe Naše. Smjestio se na jugu Hrvatske, a okružuju ga otoci Lopud, Lokrum i Koločep u blizini Trstena i Orašca. Postoji od davnog 7. stoljeća, a svoj barokni izgled duguje požaru iz 17. stoljeća. Dubrovnik je pod UNESCO-vom zaštitom, a cijeli grad je kao jedan veliki muzej. Najistaknutiji kulturni spomenici u gradu su Knežev dvor, Gradske zidine, Lovrijenac, Orlandov stup i Tvrđava sv. Ivana. Na poznatom šetalištu Stradunu pronaći ćete brojne restorane, suvenirnice i trgovine. On se noću pretvara u odlično mjesto za izlazak ili odlazak u kafić. Najposjećenije manifestacije su Dubrovačke ljetne igre koje se održavaju svake godine od 10. srpnja do 25. kolovoza i Dubrovački međunarodni filmski festival na kojem ćete imati priliku sresti glazbene i filmske zvijezde.

HVAR

Pored Starigrada i Jelse, na otoku Hvaru najveći grad je Hvar. Poznata stranica Lonley Planet ga je smjestila na peto mjesto svjetskih vrhunskih destinacija za 2012. godinu. Grad je bogat kulturnom baštinom i mnoštvom spomenika, ali i jedno od najpopularnijih mjesta za okupljanje mladih i tulumarenje, nakon plaže Zrće na Pagu. Znamenitosti koje pod svaku cijenu trebate posjetiti ako dolazite na Hvaru su Tvrđava Fortica, Hvarska katedrala, Hvarsko kazalište, Franjevački samostan i Benediktinki samostan. Hvarska Riva i Trg svetog Stjepana obiluju mnoštvom restorana bogate gastronomske ponude. Za grad Hvar kažu da je grad koji nikad ne spava. Za one malo mirnije posjetitelje Hvar nudi brojne glazbene i folklorne manifestacije.

OPATIJA

Opatija je grad u neposrednoj blizini Rijeke. Praktična strana putovanja u predivnu Opatiju svakako je njezina blizina istaknutih istarskih gradova -Pule, Rovinja i Poreča. Opatija slovi za jednog od najsjajnijih bisera Jadrana. Obiluje brojnim kulturnim spomenicima, šetalištima i parkovima te je jedno od najluksuznijih wellness odredišta Hrvatske. Najzanimljivija mjesta su Hrvatska ulica slavnih , Šetnica Carmen Sylve, Fortica i stijena kraljice Elizabete, Muzej turizma, Park prirode Učka, parkovi Angiolina i Sv.Jakov te Umjetnički paviljon i galerija „Juraj Šporer“. Na glavnoj opatijskoj Rivi naći ćete brojne ekskluzivne restorane čiji će vas ambijent i kulinarska ponuda prebaciti u neki drugi glamurozni svijet, ali i autohtone konobe gdje će vas obuzeti tradicionalna lokalna atmosfera.

PULA

Pula je najveći grad Istarske županije čije područje uključuje Barban, Ližnjan i Vodnjan, a iza njega se nalaze Brijuni. Najpoznatija je postala Arena koja je u doba izgradnje služila kao glavno mjesto zabave starih Rimljana. Danas Arena služi kao mjesto održavanja koncerata, festivala i drugih kulturno scenskih manifestacija. Uz Arenu treba obići i Augustov hram, slavoluk Zlatna vrata, Kaštel, Povijesni muzej i Forum koji je središnji trg antičke Pule. Kao i u ostatku Istre, u Puli je jak utjecaj talijanske kuhinje pa se u brojnim restoranima na jelovniku nalaze tjestenine. Svakako treba probati i autohtone specijalitete, razne buzare i brodete, istarski omlet fritaje te guste juhe maneštre. Za ludi noćni provod je osigurano mnoštvo barova i klubova gdje ćete se uz vruće ljetne ritmove zabaviti do kasno u noć.

SPLIT

Podno Marijana u blizini Trogira i Omiša smjestio se drugi po veličini grad u Hrvatskoj, Split. Ovo središte Dalmacije idealno je za sve koji žele svoj odmor provesti tulumareći do kasno u noć. Najpoznatije znamenitosti Splita su Dioklecijanova palača koja stoji pod zaštitom UNESCO-a, katedrala Sv. Dujma, kip Grgura Ninskog, Jupiterov hram i  Prokurative. S obzirom na to da je Split dalmatinsko središte, imat ćete neograničene mogućnosti shoppinga. Niti gurmani neće u Splitu ostati gladni. U samom središtu grada, u blizini Dioklecijanove palače, nalazi se nekoliko kvalitetnih restorana koji će vam ponuditi specijalitete kako autohtone dalmatinske kuhinje.

?>