SPORT

Hrvati su budno pratili utakmicu protiv Maroka 23. studenoga u 11 sati, ali ne samo oni, već i cijeli svijet. Izjednačeni rezultat neke je naljutio, druge iznenadio, a trećima je bio za očekivati.  Vijesti i komentari pršte na portalima drugih država.

Budući da se radi o Svjetskom prvenstvu u nogometu, nitko nije štedio na riječima. Osim samih izvješća s utakmice, tu je podosta komentara na igrače, njihove poteze i sami ishod utakmice.  Službena stranica FIFA World Cup Qatar 2022 komentira kako je na utakmici nedostajalo „uzbuđenja i golova“. Sličan komentar su objavili i Njemački portal: „Kleine Zeitung“, u kojem su uz nedostatak uzbuđenja dodali i nedostatak ideja u trenutku napada. U naslovu su jednog teksta napisali kako Hrvatska ne može pobijediti Maroko, jer su opasni i disciplinirani.

Mogući razlog Modrićevog ignoriranja novinara

Većina medija su prenosili Dalićeve i Modrićeve riječi na kraju utakmice, neki su prenijeli doslovno, a neki svojim riječima.  Ono što nas je iznenadilo su mnogobrojni naslovi koji glase: „Modrić ignorirao srpskog novinara.“ Nisu o tome pisali samo mediji susjednih država, već i hrvatski mediji. Taj, nazvaćemo ga, slučajni incident pripisat ćemo Modrićevom razočarenju i tugi zbog rezultata.

Komentari susjeda

Srpski medij: „nportal.rs“ napisao je kako Hrvatska nije ozbiljno zaprijetila suparničkim igračima u drugom poluvremenu, što u svakom slučaju nije krivo rečeno. „Danas.rs“ komentira kako meč nije protekao prema očekivanjima ljubitelja nogometa, baš zbog rezultata, kojeg su Vatreni kao drugoplasirani pobjednici svijeta, ostvarili. Ne tako objektivni, „24sedam.rs“ su u svojim tekstovima koristili malo oštrije izraze, kao reakciju na utakmicu. Samo neki od primjera su: „Od Hrvata velika nula za početak! Marokanci otkrili sve mane Modrića i ekipe!, Vicešampion svijeta podbacio., Prilično mršava fudbalska predstava…!“. Također, primijetili su da igračima nedostaje brzina. Novinar „Sportal.rs- a“ napisao u naslovu da su Hrvati bili kilavi, bez snage i ideje, a Maroko je pohvalio i dodao da su opasna ekipa. U jednakom su tonu pisali i novinari „sport.avaz.ba- a“ – bosanski medij, koji su upotrijebili epitet „blijeda Hrvatska“. „Slobodna-bosna.ba“ napisala je kako je bilo očito očekivati pobjedu, ali je suparnička ekipa bila zaista opasna i ozbiljna.

Sljedeća će, nadajmo se, biti bolja

„The Guardian“, britanski medij, napisao je da je za Maroko ta utakmica bila prilika da se pokažu, ali za Hrvatsku nije bilo prilike za pretjeranu reakciju. Francuski portal „Le Monde“ u jednoj od svojih objava napisali su da utakmica vjerojatno neće ući u povijest, a moguće da će do večeras biti i zaboravljena.

Fotografija: Screenshot/Instagram

?>