KULTURA

Podnaslov ove knjige glasi Cool vodič za novu generaciju, a kako i sam autor kaže,  ne morate se baviti budizmom da biste je čitali. Buddha ulazi u bar skup je smjernica za smjeliji život. Knjiga ne sadrži pametovanja već upute kako se pravovremeno smiriti čak i kada ugledamo najiritantniju osobu na faksu. Lodro piše jednostavnim jezikom, a situacije koje spominje namjerno stavlja u kontekst mladih.  

Sve savjete poistovjećuje sa real-life situacijama. Što se tiče samog budizma, u centru stoji suosjećanje. Cijela filozofija svodi se na napuštanje ega, istog onog koji nas sprječava da budemo istinski dobri i stabilno stojimo na zemlji. Tim putem vode nas četiri dostojanstva Šambdhale. Iza cijele knjige nalazi se pregršt metafora. Čitajući, iste metafore činile su se prejednostavne, a opet ih nisam koristila do sada. Pronašla sam neke osobine koje sam već imala, pronašla sam i one koje treba nadograditi, ali knjiga nije ona koja te osobine mijenja. Zapravo, ona služi da postanemo utoliko moćni da se možemo opustiti sami sa sobom. Mislim da je ovo idealna knjiga za vrijeme prije ispita, baš onda kada u sebi nosimo najviše nemira.

Knjizi valja pristupiti bez velikih očekivanja, ali i bez predrasuda. Ne nudi čuda, ali ako čitate s razumijevanjem pomoći će vam da bolje razumijete svoje emocije. Uđite u Novu čvrstih stavova, ali mekoga srca.

foto: tumblr.com

?>