DRUŠTVO

U Sveučilišnom centru Koprivnica, dana 17. siječnja, održano je gostujuće predavanje Tihomira Šašića (Perpetuum) o bespilotnim letjelicama, poznatijim pod nazivom dronovi te njihovu svrhu u logistici. Predavanje je bilo namijenjeno prvenstveno studentima logistike preddiplomskog i diplomskog studija.

Tihomir Šašić prvo je pokazao multi rotor bespilotnu letjelicu s četiri elise te objasnio njihovu svrhu i vrste; u početku se osvrnuo na ulogu letjelica u logistici zatim o Pravilniku korištenja istoga te ostavio prostor za diskusiju gostiju.  Postoji multi i single rotor – multi je kao dron, a single kao helikopter. Multi rotori lete oko 15-30 min, 40 u idealnim uvjetima, a dosežu visinu do tri kilometra. Single rotori (helikopteri) služe više profesionalnim korisnicima, a korisni su u poljoprivredi.

Vožnja dronom još nema veliku kontrolu ispravnosti (vozačku dozvolu), ali korisnici moraju položiti ispite vezane za zrakoplostvo. Agencija za civilno zrakoplovstvo vodi nadzor nad tvrtkama korisnicima te svaki dron mora imati probni let. Pretpostavlja se da će u budućnosti postojati posebne škole za korištenje bespilotnih letjelica. Danas su najveći korisnici letjelica profesionalne produkcije (filmske i sl.), poljoprivreda, ali i gotovo više nema svadbe koja nije snimljena dronom. Svaki dron treba imati registraciju na sebi s imenom i prezimenom, brojem mobitela i e-mail adresom korisnika.

Svjetskim tvrtkama koje se bave logistikom isključivo dronom sve više raste broj, a postalo je prava industrija. Amazon ima već velik broj dostavljenih paketa dronom, a u budućnosti bismo mogli očekivati taksi službu, koju je najavila tvrtka Uber, a taj plan planiraju realizirati 2020.

?>