DRUŠTVO

U nedjelju, 22. ožujka, 2020. godine u 6 sati i 24 minute dogodio se potres magnitude 5.5 prema Richteru, a epicentar je bio kod zagrebačkog Markuševca. Minutu nakon 7 sati uslijedio je još jedan, ali ovoga puta magnitude 5.0. No, ni tu nije bio kraj. Nakon 40 minuta, potres magnitude  3.4 ponovno je uzdrmao tlo Zagreba. To je bio samo početak jer – zagrebačko tlo trese se već treći dan.

Fotografije i snimke centra grada vrlo brzo obišle su Europu, ali i svijet. Fotografija srušenog tornja zagrebačke katedrale sve nas je ganula. Osim toga, još uvijek se borimo s dobro nam poznatim koronavirusom od kojeg ljudi ionako već dovoljno strahuju, a sada se još neki od građana  moraju nositi s time da nemaju krov nad glavom.

Građani u strahu

Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog Zida, u ponedjeljak je obišao zagrebačka naselja Vugrovec, Planinu Donju te Kašinu koja se nalaze na istoku grada.

„U razgovoru s vlasnicima objekata zaključio sam da među njima vlada intenzivan strah. Što od novih potresa, što od potencijalne nesigurnosti kuća te od nemogućnosti sanacija objekata o vlastitom trošku.“  objašnjava Lukanić.

Jedna četvrtina zgrada grada Zagreba je oštećena te je Grad proglasio elementarnu nepogodu. Posljedice potresa još će se neko vrijeme utvrđivati i analizirati, a šteta sanirati.

Opasnost za đake i djelatnike

izvor: Tihomir Lukanić

„Ušao sam u desetke kuća, osobno vidio ispucane zidove, u nekim slučajevima i cijele kuće. Obišao sam i crkve. U Planini Donjoj i Kašini utvrdio sam puknuća na konstrukciji zvonika. No, posebno bih istaknuo crkvu u Vugrovcu. Doslovno je cijela ispucana, uključujući i zvonik.

Također, veliki problem je Osnovna škola Vugrovec-Kašina. Prema mom mišljenju, predstavlja veliku opasnost po osnovnoškolce i djelatnike. Na nekoliko vanjskih zidova vidljive su velike pukotine, a u jednoj se učionici (druge nisam vidio) odlomio veliki dio žbuke sa zida uslijed puknuća cijeloga zida.“ – pokušava dočarati Lukanić.

Ravnatelj Osnovne škole Vugrovec-Kašina, Vladimir Vuger, 23. ožujka 2020. godine obavijestio je na službenoj internetskoj stranici da su sve školske zgrade zatvorene jer su pretrpjele veća oštećenja. Osim toga, zamolio je i da se zbog vlastite sigurnosti ne ulazi u dvorišta škole.

Za to vrijeme, statičari iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba su na terenu. Oštećenja im se mogu dojaviti na broj 01/6585141. Potrebno je utvrditi štetu te odrediti može li se u oštećenoj kući, odnosno zgradi i dalje živjeti.

Što i kako dalje?

U trenutku našeg razgovora, Tihomir Lukanić dobiva informaciju kako statičari još uvijek nisu bili na istočnom, perifernom dijelu Zagreba, te nastavlja – „Ne znamo kako će biti dalje. I ljudima je nejasno. Nema dovoljno dobrih informacija.“

izvor: https://www.pmf.unizg.hr/geof/seizmoloska_sluzba

Za vrijeme pisanja ovog teksta radni stol – a tako i Zagreb, zatresao se dva puta. Iz Seizmološke službe poručuju kako nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti potres. No, iz prijašnjih iskustava seizmolozi znaju da nam predstoji period „cijeljenja“ rasjeda na kojem se potres dogodio, što znači da nas očekuje pojačana seizmološka aktivnost i velik broj umjerenih i slabih potresa.

izvor: https://www.pmf.unizg.hr/geof/seizmoloska_sluzba

 

 

foto: Tihomir Lukanić, grafovi: Seizmološka služba

?>