Znanost i obrazovanje

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti održanog u prostorijama našeg Sveučilišta Sjever u Koprivnici i u Varaždinu bila je – život. Sukladno tome, studentica diplomskog studija Komunikologije, medija i novinarstva Lea Bijač, u suradnji s vrsnom i svima omiljenom profesoricom doc. dr. sc. Lidijom Dujić, u Koprivnici je 5. svibnja 2022. održala tribinu pod nazivom „Ti (pusto)loviš“: od studentskog zadatka do knjige putopisa, na kojoj je putopisnim predavanjem i fotografijama okupljene odvela u pojedine dijelove Južne Amerike i Antarktike.

Početak ove suradnje seže nekoliko godina unazad, kada je Lea Bijač na kolegiju Novinarska radionica 2 pod mentorstvom profesorice Dujić u sklopu studentskog zadatka u kojemu se zahtijevalo „spojiti“ temu i žanr, odabrala – iako već i tada s mnogo „preletjenih“ kilometara –  prvi put okušati se u formi putopisa. Na taj je način živopisno opisala svoje i tatino putovanje Kenijom, a rad je, našalila se profesorica Dujić, premda s ponekom pogreškom, ocijenjen izvrsnim; i ne samo to – već i najboljim radom na kolegiju te godine, što je Leu dodatno motiviralo da se nastavi baviti putopisnim žanrom.

Od prikupljenih tekstova i fotografija, koncem prošle godine objavila je tako i knjigu putopisa već spomenutoga zaigranog naziva „Ti (pusto)loviš“ (u nakladi Društva hrvatskih književnika), a koja sadrži detaljne opise i mnoštvo obiteljskih fotografija četiriju velikih putovanja, od kojih su neka trajala i više od mjesec dana i uključivala više desetaka letova: 1. Antarktike; 2. Vijetnama i Kambodže; 3. Kenije i Tanzanije; 4. Tajlanda. „Željela sam čitatelje i gledatelje odvesti na sasvim različite strane svijeta“, na postavljeno pitanje odgovorila je Lea, iako je priznala da je bilo izazovno odabrati „samo“ šest zemalja (kako nazvati Antarktiku?) od, zasad posjećenih – ukupnih 43 na svih sedam kontinenata.

Lea nas je putopisnim predavanjem u sklopu Festivala znanosti povela incidentnim Buenos Airesom, Montevideom, Ushuaiaom i Antarktičkim poluotokom, koji, osim fascinantnih pejzaža, obiluje i životinjskim svijetom. Tako smo, između ostalog, saznali da, od ukupno 18 svjetskih vrsta pingvina, na Antarktici živi njih pet, s kojima su i Lea i tata Zoran imali mnogo bliskih i upečatljivih susreta, a „družili“ su se nerijetko i s tuljanima i kitovima, posebice s vrstom minke. „Pingvine je zabranjeno dirati i maziti“, u interakciji sa studentima otkrila je svima nametnuto pitanje Lea, kao i to da, iako dva tjedna na brodu mnogima zvuče zastrašujuće, osobito kada se u njih ukalkulira i Drakeov prolaz – uopće nije bilo strašno, dapače. „Adaptirani brod ledolomac na kojem je boravilo nas 70-ak, sadržavao je, osim vrlo lijepo opremljenih kabina s velikim prozorima, i prostoriju namijenjenu za edukativna predavanja istraživača, knjižnicu, telefonsku kabinu, restoran (na krstarenju Antarktikom jako se, jako dobro jelo), kao i u potpalublju prostor za oblačenje svih slojeva odjeće na sebe i pripremu za ukrcaj na glisere. A, bilo je i vrlo zanimljivih suputnika“, otkrila je Lea, posebno aludirajući na avanturista iz Bosne i Hercegovine koji se u Antarktičkom oceanu, ne samo okupao, već i okupao – gol. Na gotovo minus dva stupnja zaplivali su, naravno, i Lea i Zoran, ali – ipak u kupaćim kostimima. Lea zbog borbe za život samo na 18 sekundi, a iskusniji Zoran na punih pola sata.

Dodatne fotografije s njihovih putovanja možete pogledati na Zoranovoj stranici globeiq.net, a oni hrabriji tamo se mogu okušati i u jednom od njegova tri numerička IQ high-range testa, za koje je, kako ističe, potrebna samo najosnovnija matematika, s isključivim fokusom na ideju.

„U svijet putovanja našu obitelj prvenstveno je uvukao tata, a ja sam se pokazala kao najvjerniji i najuporniji suputnik – tako već 11 godina činimo nezaustavljivi tandem uvijek gladan za još putovanja, osjećanja i doživljavanja novog“, kazala je Lea i istaknuta kako bi se, iako generalno nisu skloni vraćanju na već posjećene destinacije, izuzetno voljeli vratiti Islandu, gdje su ih oduševile prirodne ljepote „prkosnog kraja svijeta“. Kad smo već kod vraćanja i slova, i Lea se – sa zaručnikom Lukom Katančićem, također piscem upravo objavljene i publici predstavljene zbirke poezije „Kad šutnja progovara“ – sprema na povratak Istanbulu; pored Koprivnice, naravno, najdražem joj i najživopisnijem gradu na svijetu.

Profesorica Dujić i Lea Bijač tribinu su završile zaključkom kako bi svi studenti, a posebno oni koji se već sada vide u svijetu pisanih riječi, fakultetskim zadacima, osobito onima koji potiču kreativnost i omogućavaju potpunu slobodu, trebali pristupati ozbiljno, jer i Lein primjer dokazuje kako se iz takvih početaka mogu roditi vrlo lijepe, zanimljive, korisne i fizički opipljive, „ukoričene stvari“; ali, i kvalitetan portfolio za buduće poslodavce. Uz zaključnu rečenicu profesorice Dujić „Sigurna sam zato da ovo nije prva Leina knjiga, nego tek prva u nizu Leinih putopisnih knjiga – što sugerira i autorska paratekstualna bilješka: „ostanite još časak. nisam vam sve rekla…“ – spomenut ćemo na kraju da se studenti zainteresirani za sva pitanja u vezi s knjigom „Ti (pusto)loviš“, mogu javiti Lei, na njezin mail, Facebook ili Instagram.

 

Fotografija: Emil Martan

?>