Film

Filmske adaptacije ozbiljnih tema iz stripova uvijek su problematične. Takve teme zahtijevaju drugačiji pristup i obradu od klasičnih, zabavnih stripovskih tema kao što su: Marvel’s The Avengers (2012.), Guardians of the Galaxy (2014.) ili Ant-Man (2015.).

U ovom problemu se nalazi Marvelov najveći rival, DC Comics, koji često obrađuje ozbiljnija stripovska izdanja i suočen je sa stalnim kritikama. Gledatelji i kritičari njihovih filmova složni su oko tvrdnje da su njihovi filmovi preozbiljni i većinom dosadni, iako, sudeći po komentarima onih koji čitaju stripove, imaju znatno bolji izvorni materijal od Marvela. Naravno,  Marvel je u nekim filmovima njihovog kinematičkog svemira obradio teme koje su ozbiljnije i kompleksnije od jednostavnog sukoba heroja i zlikovca, ali bez izostavljanja dobro tempiranog humora. Najbolji primjeri ovoga su Captain America: The Winter Soldier (2014.) i Captain America: Civil War (2016.).

Najnoviji film Marvelovog kinematičkog svemira, Thor: Ragnarok, adaptacija je istoimenog stripa i stripa ”Planet Hulk”, koji obrađuju ozbiljnije teme kao što su smrti važnih likova, ropstvo te uništenje Asgarda, Thorovog planeta. Također nas upoznaju s novim likovima, od kojih je najistaknutija Hela, božica smrti. S ovakvom tematskom podlogom i likovima, fanovi su s pravom očekivali napetu i znatno ozbiljniju filmsku adaptaciju.

Doduše, redatelj Taika Waititi odlučio se za potpuno drugačiji pristup i ovu je temu obradio na novi, zabavniji način u kojem je Thor kao glavni lik ujedno bio i najduhovitiji lik u filmu. Radnja se većinom odvija na dva planeta, Asgardu i Sakaaru, a obje lokacije zanimljive su i jedinstvene. Važno je napomenuti da je glazbena podloga ubačena u pravim trenutcima kako bi stvorila određeni ugođaj, a također je u službi u stvaranja jedinstvenih identiteta za oba planeta.

Ovakvo izdanje Thora još nismo vidjeli, a Chris Hemsworth je savršeno odglumio opuštenog, optimističnog i veselog lika, osobine koje u Marvelovim filmovima obično poistovjećujemo sa RDJ-evim Iron Manom. Na ovaj je način Waititi uspio humanizirati i približiti njegov lik publici, koji je dosad bio smatran najozbiljnijim i najistaknutijim članom Avengersa.

Iako je Thor od početka prikazan kao komičan lik, prava komedija počinje kada susreće Hulka (Mark Ruffalo) te kada suradnja i dijalog ovih likova postanu glavni dio filma. Za razliku od prijašnjih filmova, gdje Hulk ima samo sporednu ulogu i služi kao ”glavni razbijač” u sastavu, ovdje je dobio znatno veću i važniju ulogu te je jedan od glavnih razloga uspješnosti ovog filma. Zasigurno najrazvijeniji zlikovac u Marvelovom kinematičkom svemiru i najveći favorit publike, Loki (Tom Hiddleston), služi kao konstantni element iznenađenja, a zbog svoje je nepredvidljivosti i sebičnosti uvijek zanimljiv. Hiddlestonova adaptacija ovog lika oduvijek je imala svoje komične elemente i kao takva se u ovaj film sjajno uklapa.

Kako ovaj film ne bi prerastao u potpunu i besmislenu parodiju ozbiljnog izvornog materijala bio je potreban dostojan protivnik, a Cate Blanchett je sasvim solidno odradila tu ulogu, glumeći Helu. Nažalost, kako je to često problem s negativcima u Marvelovim filmovima, njenom liku nije posvećeno dovoljno vremena za razvijanje pa Blanchettin talent nije došao do izražaja.

Ideja da se jedna od najozbiljnijih tema iz stripa prikaže u stilu buddy komedije bio je ambiciozan i riskantan potez, ali potez koji se pokazao jako uspješnim. Taika Waititi uspio je stvoriti zabavnu i zanimljivu svemirsku komediju koja se bazira na interakciji i suradnji dvaju likova.

Marvel je ovim filmom nastavio uspješan niz kvalitetnih adaptacija izvornog materijala i postavio čvrste temelje za treću fazu MCU-a (Marvel Cinematic Universe), Infinity War.

 

 

?>