KULTURA

THE POST: LEKCIJA IZ NOVINARSTVA VRIJEDNA GLEDANJA

Film The Post („Novine“) odličan je izbor za studente novinarstva osobito ako im je potrebna motivacija koje završetkom ispitnih rokova i početkom novog semestra često ponestaje. 

Ova povijesna drama Stevena Spielberga često se nalazi na popisima  najboljih filmova o novinarstvu uz Građanina Kanea i Svih predsjednikovih ljudi. Tema je otkrivanje mnogobrojnih političkih malverzacija koje su u konačnici rezultirale ostavkom predsjednika Richarda Nixona. Radnja filma je smještena u 1971. godinu kada je Washington Post objavio tzv. Pentagonske dokumente koji su otkrivali istinu o Vijetnamskom ratu. Radilo se o izvješću koji dokazuje da su četiri američke administracije lagale o razmjeru Vijetnamskog rata te kako su se odbijale iz njega povući iako je bilo jasno da ne mogu pobijediti u tom ratu. Nakon što tadašnja vlada sudskim nalogom  uspije spriječiti objavu ovih dokumenta najjačim novina New York Timesu na objavljivanje se odlučuju male lokalne novine Washington Post.

Dinamična svakodnevnica novinara

Ono zbog čega se ovaj film nalazi na popisu najboljih o novinarstvu je prikaz dinamične svakodnevice novinara.  Film prikazuje sve od prikupljanja povjerljivih dokumenata, načina na koji se obrađuju do njihove konačne objave uključujući i promjene koje ta objava može donijeti. U realizaciji ovog filma sudjelovao je i Josh Singer koji je dobio Oscara za film Spotlight, a glavne uloge su pripale Tomu Hanksu i Meryl Streep.  

Borba protiv cenzure

S obzirom na zvučna imena okupljena oko ovog filma pomalo je iznenađujuće da je u prvim dijelovima filma radnja pomalo monotona. Međutim, to se promjeni kad Ben Bradlee lik kojeg tumači Tom Hanks plati mlađem kolegi da špijunira na čemu radi Times  te i  sam počne prikupljati informacije za objavljivanje. Film vrijedi pogledati i zbog same pouke koju on donosi.  Iako je iz 2017. ovaj film je posljednji koji prikazuje doba kada je novinarstvo bilo četvrta vlast sposobna se boriti i protiv najjače cenzure koju je provodio predsjednik najutjecajnije države te svakako može poslužiti kao podsjetnik da mediji mogu imati veći značaj od nepotrebnog širenja panike.

Tema koja potiče na razmišljanje

Spielberg je odabrao zanimljivu temu kao i glumce koji su poznati po tome da mogu odigrati kompleksne likove stoga ni ne čudi uspješnost ovog filma.  Nadajmo se samo da koronavirus nije crn kao što ga se prikazuje te će Hanks uskoro biti pušten iz izolacije kako bi nas počastio još jednom bezvremenskom novinarskom ulogom.

Na važnost ovog filma ukazuje i činjenica da je snimljen prema istinitom događaju zbog čega je svakako vrijedan uvrštavanja na listu filmova za pogledati, Prvenstveno zato što je tematika filma aktualna i danas kad smo medijski zatrpani trivijalnim informacijama i interpretiranim činjenicama. The Post će nas svakako potaknuti i na razmišljanje o tome koliko se stanje o novinarstvu pogoršalo jer su ovakve teme i istraživačke priče postale prava rijetkost.

Osim što prikazuje borbu za slobodu medija i utjecaj koji istraživačko novinarstvo može imati na društvo film prikazuje još jednu bitnu priču, a to je ona vezana uz Katharine Graham koju utjelovljuje Meryl Streep. S obzirom na to da u tadašnje vrijeme žene nisu bile na vodećim funkcijama, Graham je bila prisiljena izboriti se za poštovanje u vlastitim novinama.

Time i Američki filmski institut (American Film Institute) proglasili su The Post filmom godine. Film je također bio nominiran za nekoliko prestižnih nagrada uključujući i 6 nominacija za Zlatni Globus.

foto: Empire/Youtube

?>