Književnost

Povodom Mjeseca hrvatske knjige Narodna knjižnica Vrbovec odlučila je sugrađanima prirediti niz gostovanja i predavanja kako bi i mali i veliki pronašli nešto po svom ukusu. U srijedu, 19. listopada, knjižnicu je posjetio suvremeni hrvatski romanopisac, dramatičar, pripovjedač i pisac za mlade Miro Gavran, a predstavljao je drugo izdanje svog desetog romana Nekoliko ptica i jedno nebo.

Miro Gavran

Miro Gavran

Radnja se odvija u Hercegovini, a kroz roman pratimo dvostruku ljubavnu priču i dramatične događaje tijekom Prvog svjetskog rata. Dva vlaka putuju kroz Hercegovinu, jedan iz Nove Gradiške, drugi iz Mostara, a sudbine likova u njima na neobičan su način povezane.

Gavran nije htio razotkriti previše podataka o romanu, nego je čitateljima na volju ostavio mogućnost stjecanja vlastitog dojma o djelu. No, složili su se u jednom, roman će vas rasplakati i u vama probuditi puno emocija te vas neće ostaviti ravnodušnima.

U svom jednosatnom gostovanju pričao je i o drugim djelima, romanu Ljeto za pamćenje i jedinoj zbirci pjesama, Pjesme. Opuštena atmosfera nije napuštala prostoriju, a pitanja publike popratilo je puno pohvala, ali i dobrih pitanja.

Na pitanje kako uspijeva probuditi tolike emocije kod čitatelja, Gavran odgovara da „ako će on plakati, plakati će i publika. Ali i ako će se on smijati, smijat će se i publika“.

Otkrio je da i dalje preferira staru metodu zapisivanja, svoje romane štampanim slovima piše u jednu bilježnicu, a kasnije slijedi njihovo pretipkavanje u računalo. Našalio se kako je sretan čovjek koji puno radi, ali i da nema sretnije lijenčine.

Za sam kraj ostavio je citat koji je poslužio kao šlag na torti, „čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji – ali knjige moraš čitati da bi sve to shvatio“.

22657352_2187386941286757_313341560_n

Foto: Žaklina Baček, Dragan Vicković
?>