Svijet

Ove je godine 8. svibnja važan iz dva razloga. Na taj se dan slavi Majčin dan te se obilježava Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca najstarija je i najveća svjetska humanitarna organizacija koju je pokrenuo Henry Dunant. On se 1859. godine zatekao na bojnom polju kod Solferina gdje je nakon bitke ostalo nekoliko desetaka tisuća ranjenih. Kako tadašnje zdravstvene službe nisu imale dovoljno ljudi i sredstava, Dunant je uz pomoć mještana u obližnjim kućama i crkvama organizirao pomoć ranjenicima. U svojoj knjizi Sjećanje na Solferino istaknuo je potrebu za osnivanjem društva koja bi u vrijeme mira obrazovala ljude za pomoć vojnim sanitetskim službama u ratu i zaštitu ranjenika bez obzira kojoj sukobljenoj strani pripadali.

Godine 1863. u Ženevi je sazvana međunarodna konferencija na kojoj je usvojeno deset rezolucija koje su bile temelj za početak djelovanja pokreta. Kroz godine, organizacija je bila dobitnica nekoliko Nobelovih nagrada za mir, a i sam Dunant prvi je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1901. godine.

Za obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca izabran je datum njegova rođendana, 8. svibnja, njemu u čast.

 

Fotografija: Pixabay

?>