SVEUČILIŠTE SJEVER

U sklopu projekta Take a brake! (zakOČI) jučer je održano javno predavanje u kojem su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta, te iskustva švicarskih partnera u projektu u povećanju sigurnosti prometa djece i pješaka.

Okupljene goste, profesore, studente i zainteresirane građane Koprivnice pozdravio je prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica izv. prof. dr. sc. Mario Tomiša, istaknuvši iznimno zadovoljstvo što profesori i studenti Odjela održive mobilnosti i logistike sudjeluju u ovome projektu te na taj način predstavljaju Sveučilište Sjever.

U sljedećih sat vremena prisutnima su stručnjaci iz Švicarske prenijeli neka svoja iskustva vezana za povećanje sigurnosti u prometu. Tako je komandant prometne policije grada Basela, Rolf Thommen, predstavio načine prema kojima su smanjili smrtnost i broj prometnih nesreća u Baselu te svoja iskustva prenijeli na cijelu Švicarsku. Dr. Christian Thomas, stručnjak za sigurnost pješaka,  podijelio je s prisutnima pozitivna iskustva iz cijele Švicarske, dok je Roland Wiederkehr, osnivač udruge CareCross i bivši švicarski parlamentarac, objasnio potrebu lobiranja za povećanje sigurnosti u prometu.

Nakon iznimno zanimljivih predavanja švicarskih gostiju, Italina Benčević, voditeljica projekta ispred udruge Roda, i doc. dr. sc. Predrag Brlek, voditelj projekta na Sveučilištu Sjever, prezentirali su dosadašnji tijek rada na projektu, te zaključke s provedenih „world caffe“ radionica u Koprivnici i Zaprešiću, na kojima su sudionici odabrali pet kritičnih točaka za sigurnost pješaka i djece u prometu.

Po jedna točka iz svakog grada, a temeljem švicarskih iskustava, trebala bi se sanirati do kraja trajanja projekta. Kako to izgleda u praksi, sedmero studenata Odjela održive mobilnosti i logistike, provjerit će na studijskom putovanju u Švicarskoj, početkom sljedeće akademske godine.

Foto: Ivona Rož

?>