DRUŠTVO

Iako je prije gotovo 150 godina ukinuto ropstvo, stravična priča koja je ovih dana zgrozila Hrvatsku pokazala je kako je trgovanje ljudima ropstvo modernog doba. Petnaestogodišnju djevojčicu iz Novske su za šest tisuća eura roditelji prodali obitelji koja ju je zlostavljala. To je samo još jedna crna brojka u najvećoj i najbrže rastućoj kriminalnoj industriji na svijetu. Prema riječima Lane Velimirović Vukalović iz Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, trgovanje ljudima donosi godišnju zaradu veću od 12 milijardi američkih dolara. Ističe:

„Trgovanje ljudima je kazneno djelo koje može imati nacionalan, ali i međunarodan karakter. Dolazi do regrutiranja žrtve; na najgrublji način krše se njena temeljna prava kao što su sloboda i dostojanstvo pojedinaca, sloboda kretanja, pravo na odlučivanje i izbor, jednakost među ljudima, pravo na život, rad i obrazovanje te pravo na zdravlje.“

Svi smo potencijalne žrtve

Svi smo potencijalne žrtve trgovanja ljudima. Međutim, statistike govore da su najčešće žrtve osobe lošijeg imovinskog statusa te slabijeg obrazovanja. U opasnosti su žene, ali u posljednje vrijeme i djeca. Dok se žene iskorištava za porno industriju i prostituciju, djeca su iskorištena za prisilno prosjačenje. U Hrvatskoj se na suzbijanju problematike trgovanja ljudima sustavno radi od 2002. godine. Otada su identificirane 173 žrtve od kojih je 98 iz Hrvatske.

„Na varaždinskom području, kako ističu iz Policijske uprave varaždinske, do sada nisu zabilježili slučaj trgovanja ljudima. Međutim, ako Hrvatsku gledamo kao još uvijek tranzitnu zemlju i ako se promatra proteklo desetogodišnje razdoblje, 2005. godine imali smo više od 400 slučajeva krijumčarenja osoba preko državne granice. U prvih devet mjeseci ove godine evidentirali smo svega 28 slučajeva“, istaknuo je Mario Medenjak, policijski službenik za prevenciju PU varaždinske.

„Primamljivi“ oglasi za posao

Dok je do prije tri godine Hrvatska bila tranzitna zemlja kroz koju su se žrtve prevozile do krajnjih odredišta, u posljednje tri godine Hrvatska se sve više pojavljuje kao zemlja porijekla te krajnjeg odredišta žrtava trgovanja ljudima. Upravo zbog toga Lana Velimirović Vukalović upozorava na primamljive oglase za posao.

„Kada vam netko obeća posao i veliki profit, treba posumnjati da je riječ o trgovanju ljudima. Najčešće su to oglasi objavljeni na internetu i u novinama. Iz tog razloga potrebno je ostvariti kontakt s poslodavcima te prije prijave pronaći što više informacija“, savjetuje Velimirović Vukalović.

Ako osoba posumnja da je potencijalna žrtva, mora o tome obavijestiti policiju na 192 ili prijaviti na broj SOS telefona 0800 77 99 koji vode organizacije civilnog društva.

?>