Featured

Još od zatvaranja studentske menze u radničkom restoranu Podravke 19. prosinca prošle godine koprivnički studenti nemaju gdje iskoristiti svoje pravo na subvencioniranu prehranu. Podravka je studentima zatvorila svoja vrata zbog, objasnili su, vrlo malog broja studenata koji su koristili uslugu studentske prehrane. Budući da je i Podravkin restoran bio privremeno rješenje nakon zatvaranja menze u hotelu Podravina, istražili smo što uprava Sveučilišta Sjever čini da studentima omogući standard prehrane kakav imaju njihovi kolege u drugim sveučilišnim gradovima.

Od prorektora Sveučilišnog centra Koprivnica Marija Tomiše doznajemo da Sveučilište radi na dva moguća rješenja ovog problema.

Uprava sveučilišta spremna je objaviti poziv gradskim ugostiteljima da organiziraju studentsku prehranu. Problem je u tome što poziv nije moguće objaviti bez suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a tu suglasnost Sveučilište još uvijek nestrpljivo iščekuje. Kad suglasnost konačno stigne, zainteresirani ugostitelji imaju 15 dana da iskažu interes, ali ni tada nije sigurno da će prehrana biti uspješno organizirana.

Prije izdavanja konačne dozvole povjerenstvo Ministarstva mora obići prostore predviđene za studentsku menzu i, ako se ustanovi da zadovoljavaju propise, izdati dozvolu za organizaciju prehrane. U kojem će roku povjerenstvo biti organizirano i spremno izaći na teren, ovisi o Sektoru za poslovanje visokih učilišta i studentski standard pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Naravno, moguće je da nitko od koprivničkih ugostitelja ni ovaj put neće biti zainteresiran za takav posao. Budući da se na Podravku više ne može računati, Sveučilište ima dugoročno rješenje za taj problem.

Od preseljenja Sveučilišta u nove prostore priča se o otvaranju prehrambenog objekta u nekoj od zgrada na kampusu. Kako doznajemo od prorektora Tomiše, ti se planovi konačno finaliziraju. Trenutno je u izradi projektna dokumentacija za kafić i studentski restoran. Prorektor očekuje da će projekt biti gotov do sredine ovog mjeseca. Slijedi vađenje građevinske dozvole, nakon čega je moguće započeti adaptaciju jedne od zgrada na kampusu.

Menza na kampusu mogla bi biti gotova do početka iduće akademske godine, ali, kao i obično, pitanje financiranja takvog zahvata ostaje otvoreno. Prema prorektorovoj procjeni, ovaj ambiciozan projekt, koji uključuje kafić, liniju s brzom hranom, klasičnu menzu s tri menija za svaki obrok i veliku natkrivenu terasu, stajat će između dva i tri milijuna kuna.

Bilo bi logično očekivati da će troškove pokretanja menze barem djelomično snositi država.

Šibenski su studenti novu menzu 2014. godine dobili zahvaljujući milijun kuna koje je uložilo Ministarstvo obrazovanja. Iste je godine u Varaždinu sagrađen novi studentski restoran, jedan od najmodernijih u državi, a trošak od čak 13,5 milijuna kuna financirali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Sveučilište u Zagrebu i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pravni fakultet u Rijeci prošle je godine za preuređenje restorana od Ministarstva dobio milijun kuna, a Pula za opremanje studentskog doma i restorana čak šest milijuna kuna.

Na kraju krajeva, samo se Ministarstvo obrazovanja na svojim stranicama pohvalilo da su „uložena značajna sredstva u opremanje novih studentskih restorana te u ulazak novih restorana u sustav subvencionirane prehrane kako bi se omogućila bolja dostupnost subvencionirane prehrane što većem broju studenata. Tako su otvoreni novi studentski restorani u Varaždinu, Šibeniku, Bjelovaru, Virovitici, četiri restorana SC-a Rijeka na fakultetima Sveučilišta u Rijeci, restoran na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, novi restorani na Tehničkom veleučilištu Zagreb i Veleučilištu Baltazar Adam Krčelić u Zaprešiću, novi restoran SC-a Sisak u Petrinji, a do kraja godine otvorit će se studentski dom i restoran u Puli te restoran na Agronomskom/Šumarskom fakultetu SC-a Zagreb.“

Kako je moguće da uza sva opisana ulaganja koprivnički studenti nemaju vlastitu menzu, sasvim je neshvatljivo.

?>