SVEUČILIŠTE SJEVER

Prema rješenju Trgovačkog suda u Varaždinu  ( integriranjem VELV-a i Medijskog sveučilišta)  sjeverozapadna je Hrvatska dobila svoje dugo očekivano sveučilište – Sveučilište Sjever. I u ovoj odluci treba prepoznati razumijevanje javnosti za želje i očekivanja županija i gradova na sjeveru i sjeverozapadu Hrvatske – da se nakon desetljeća fakultetskih pa veleučilišnih iskustava, konačno oblikuje središnja znanstveno-nastavna ustanova u ovom dijelu Hrvatske.

Podsticaj je to svima koji su do sada uspješno i prepoznatljivo dobro radili na Veleučilištu u Varaždinu, te onima koji su se uključili u rad na nedavno pokrenutom ali agilnom Medijskom sveučilištu u Koprivnici – da i dalje razvijaju sveučilišne i stručne studije, podižu i dalje razinu kvalitete, te stvore brend prepoznatljiv u ovom dijelu Europe.

Sjever i sjeverozapad hrvatske dobili su povijesnu mogućnost realiziranja davnašnjeg sna. Na nastavnicima i studentima, te na svim zaposlenicima, dokazati da je otvoren put prema nečemu što je vrijedilo čekati i što će svi prepoznati kao novo snažno kulturno-znanstveno središte u ovom dijelu Hrvatske ali i u ovom dijelu Europe.

Sveučilište Sjever oglasilo se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani sugrađani, kolegice i kolege nastavnici, te cijenjene kolege studenti.

Želimo izvijestiti javnost da je nakon provedenih zahtjeva i dugotrajnih procedura, u suradnji sa svim nadležnim institucijama dovršena integracija Veleučilišta u Varaždinu i Medijskog sveučilišta, a novo, regionalno sveučilište pod imenom Sveučilište Sjever – eng. “University North” dana 24. Siječnja 2014. godine rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu upisano u registar pravnih subjekata RH.

Ovime je Sjeverozapadna Hrvatska dobila svoje regionalno sveučilište čiji su ravnopravni osnivači gradovi partneri Varaždin i Koprivnica. Dovršetkom integracije postavljena je osnova daljnjeg razvoja visokog obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, jedinoj regiji u budućoj makro-regionalnoj podjeli RH, koja do sada nije imala svoje sveučilište.

Sveučilište Sjever ustrojava se i djeluje kroz dva ravnopravna  Sveučilišna centra: Varaždin i Koprivnica, a nastavit će izvoditi studijske programe institucija iz kojih je integracijom nastalo i za koje ima dopusnice resornog ministarstva. Na studijskim programima  Sveučilišta Sjever u ovom trenutku studira više od 3000 studenata, kojima predaje više od 250 nastavnika i suradnika u različitim znanstvenim i umjetničkim poljima, kao i niz stručnjaka iz različitih gospodarskih grana, od kojih su mnogi u samom vrhu svojih djelatnosti u Hrvatskoj, ali i šire.

Sveučilište Sjever izvodi nastavu na 11 različitih studijskih programa iz tehničkog, biomedicinskog, društvenog i umjetničkog područja, od čega je 9 studija na preddiplomskoj razini (Elektrotehnika, Proizvodno strojarstvo, Multimedija, oblikovanje i primjena; Tehnička i gospodarska logistika, Graditeljstvo, Sestrinstvo, Novinarstvo, Medijski dizajn, Poslovanje i menadžment u medijima), a dva na diplomskoj razini (Odnosi s javnošću i Poslovna ekonomija. U planu je uvođenje novih studija sukladno potreba društva i privrednih subjekata naše regije, te u srednjoročnom razdoblju i podizanje postojećih stručnih studija na sveučilišnu razinu.

O daljnjim aktivnostima vezanim uz ustrojavanje institucije kontinuirano i pravovremeno ćemo obavještavati javnost.

 

?>