Književnost

“Danas ti čitam” ovogodišnji je naziv akcije javnog čitanja na glas koji se održao 23. listopada. Povodom tog čitateljskog maratona u Sveučilišnom centru Koprivnica studenti novinarstva čitali su roman Marka Gregura “Kak je zgorel presvetli Trombetassicz” osobama oštećenog vida.

Čitanje odlomka iz romana koprivničkog autora predložila je Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije. Roman im je posebno zanimljiv jer za njega ne postoji zvučna knjiga. Obzirom da je djelo pisano na kajkavštini, članovima udruge bilo je zanimljivo i pomalo duhovito slušati studente koji su zajedno sa mentoricom Lidijom Dujić te organizatoricom Antonijom Mandić pripremili razne oblike kajkavskog narječja.

“Slijepi jako vole slušati čitanje uživo, pogotovo ako čitač ima ugodan glas i ako se čita nešto što sami ne mogu slušati u zvučnoj tehnici, odnosno ako djelo nije izdano za slijepe.” – rekao nam je Alen Kerovec, stručni izvoditelj aktivnosti Udruge.

Nakon čitanja romana članovi Udruge za studente su pripremili iznenađenje. Iva Šola, Ana Tkalčec i Igor Švarc studentima su pročitali Utjehu kose (A.G. Matoš), Mogu vidjeti (Kristina Semenjuh) te još nekoliko kratkih pjesama pisanih na Brailleovom pismu, pa su na taj način zainteresirali studente za isto.

Organizatorica posjeta, Antonija Mandić ističe kako “tekst ne mora biti dug, bitno je druženje i senzibiliziranje studenata”.

Foto: Ana Brajdić


?>