SVEUČILIŠTE SJEVER

Profesor Sveučilišta Sjever, Krešimir Lacković je 13. svibnja ove godine, putem platforme Google Meet održao predavanje na temu „I ja mogu biti novinar“. Bilo je to jedno u nizu predavanja u sklopu „Festivala znanosti“, koji se na Sveučilištu Sjever održavao od 10. do 15. svibnja.

Predavanje se emitiralo na službenom YouTube kanalu Sveučilišta Sjever.

Svojoj djeci sam rekao: „Pogledajte što to tata radi, od danas službeno postajem YouTuber!, našalio se u uvodu svog predavanja sveučilišni profesor Krešimir Lacković, referirajući se na to što prijenos predavanja ide uživo putem YouTube-a.  

Svaki posao se mora raditi sa strašću, morate mu pristupiti ozbiljno te potrošiti dosta vlastite energije da biste od tog posla imali ikakve koristi. Nije bavljenje YouTube-om tako jednostavno. Ne možete samo sjesti, igrati igrice, to snimati i očekivati da će Vas pratiti milijun ljudi. 

Evo primjerice, Njemačka ima registriranih nogometaša kao Hrvatska stanovnika, a samo 0,02%  njih zarađuje od nogometa. Ista je situacija i kod influencera.  A još manji je postotak onih koji igraju u Bundesligi, odnosno onih koji u svijetu YouTube-a zarađuju milijune, osvrnuo se profesor Lacković u  dijelu svog predavanja, ponovno na influencere,

Krešimir Lacković je u nešto više od 40 minuta govorio o raznim aspektima novinarstva. Prisjetio se i svojih početaka te objasnio, što je u njegovo vrijeme značilo, kada te sportski urednici pošalju na utakmice Bundeslige:

Sredinom 90-ih godina dolazim na poziv za honorarne suradnike u Glas Slavonije. Tamo se ovisno o afinitetima pisanja, rješava određeni test znanja. Osim toga, mora se riješiti i jedan kraći novinarski zadatak.

Tako Vas testiraju, te na temelju toga odlučuju hoće li Vam dati priliku. I onda kada krenete s radom, ako ste u gradskoj redakciji, pošalju Vas s iskusnijim novinarom u grad, na tržnicu i slično. I tamo tražite te „pse lutalice“.

Nas koji smo počinjali u sportskoj redakciji, slali su na takozvane utakmice Bundeslige. To su one utakmice najnižeg nogometnog razreda. Kada kreneš s tim, uvijek sanjaš o tome da jednog dana dođeš do prvih liga i međunarodnih natjecanja. Međutim, kada dođeš do te razine da pratiš ono o čemu si nekada sanjao, shvatiš i da ta takozvana Bundesliga ima svoje čari. Ako si pravi novinar te ako znaš prepoznati stvari, možeš i u nižerazrednom nogometu stvoriti sjajne priče.

Naslovna fotografija preuzeta s platforme Unsplash.

?>