SPORT

Svečanim otvorenjem na terasi Hotela Delfin u Poreču započelo je ovogodišnje izdanje sportske završnice sveučilišnih prvenstava Republike Hrvatske – UniSport Finals. Sveučilište Sjever će u sljedeća dva dana odmjeriti snage protiv ostalih sveučilišta u osam sportova.

UniSport Finalsi ove su godine okupili više od 1200 studenata sa 17 visokoškolskih institucija koji će natječući se u 12 sportova u Poreču napraviti pravi studentski sportski spektakl. Studentice i studenti Sveučilišta Sjever ove će se godine natjecati u futsalu (Ž), rukometu (M/Ž), odbojci na pijesku (M/Ž), košarci 3×3 (M/Ž), šahu (M/Ž), badmintonu (M/Ž), tenisu (M/Ž) i stolnom tenisu (M/Ž). Za probijanje leda na terenu zadužena je ženska futsal ekipa sutra u 9:00 sati, a igrat će protiv Sveučilišta u Splitu.

Otvorenju su, osim veselog studentskog mnoštva, prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i ostali visoki čelnici iz svijeta sporta. Bili su tu i svi rektori visokoškolskih institucija koje se natječu u Finalsima, a među njima je bio i rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković.

Ovo je najveći multisportski događaj u Hrvatskoj ove godine i budite ponosni na to. Napravili ste veliku stvar. Morate biti zdravi, uživati  u sportu, paziti jedan na drugog i svoje zdravlje, a to je i dodatni doprinos ovog čitavog našeg druženja. Želim vam da se dobro provedete u Poreču i uživate“, rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Na samom kraju otvorenja, Petra Maričić, studentica Sveučilišta u Zadru i igračica badmintona, kao predstavnica svih studenata izgovorila je zakletvu sportaša u kojoj je naglasila da će svi natjecatelji ustrajati u poštivanju sportskih pravila i to bez dopinga i droge.

Govor Željka Jovanovića

Složit ćemo se – zdravlje je moć, zdravlje je bogatstvo. Iskoristimo moć da što duže uživamo u bogatstvu i zdravlju“, zaključio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović i proglasio natjecanje otvorenim.

Ovogodišnji edukativni novitet Hrvatskog studentskog sportskog saveza je osnivanje nacionalne volonterske i leadership akademije nazvane UniSport ViLa. Cilj joj je mladina približiti volontiranje u sportu i praksu u sportskom menadžmentu. Kao uvjet za volontiranje na UniSport Finalsu, prva generacija polaznika prošla je 5 online predavanja kroz 3 različita tima uz brojne goste predavače.

Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić spomenuo je da UniSport sustav kao jedan od najmasovnijih sportskih sustava u RH ima najviše potencijala. „Ovaj sustav kroz svoje aktivnosti broji preko 20 tisuća studentica i studenata. To je velika snaga, ali i potencijal da taj sustav kroz sljedećih nekoliko godina naraste.”

Sve rezultate predstojećih utakmica u kojima će sudjelovati studentice i studenti Sveučilišta Sjever možete pratiti na sportskim stranicama Pressedana.

Fotografija: Patrik Jazbec

?>