TOP TEME

Studenti Medijskog sveučilišta uskoro će, po svemu sudeći, nastavu pohađati na novoj lokaciji, prostorima nekadašnje koprivničke vojarne. Nakon što je izrađena projektna dokumentica, proveden postupak javne nabave i izabran izvođač radova, u listopadu su započeli radovi na rekonstrukciji buduće zdrade najmlađeg sveučilišta u Hrvatskoj. Završetak radova planiran je u siječnju sljedeće godine.

“Zgrada u kojoj će se izvoditi nastava ima oko 3 600 četvornih metara. Na tri etaže, od kojih svaka ima po 1200 četvornih metara, bit će smještene tri predavaonice sa 120, četiri sa 70, te jedna s 30 sjedećih mjesta” –  istaknuo je prorektor sveučilišnog centra Koprivnica na Medijskom sveučilištu Mario Tomiša, član Odbora za izgradnju sveučilišnog kampusa. U novim prostorima bit će i 13 moderno opremljenih laboratorija, koji će odgovoriti svim  zahtjevima studenata i podići kvalitetu obrazovanja. “U obnovljenoj zgradi sveučilišnog kampusa, na 100 četvornih metara prostirat će se i atelje sa 16 štafelaja, dvadesetak nastavničkih kabineta, kao i zajedničke prostorije za studente i nastavnike, referada te dizalo za osobe s poteškoćama u kretanju. Sve to doprinijet će lakšoj organizaciji nastave i izradi rasporeda predavanja” – istaknuo je prorektor Tomiša.  Zgrada rektorata bit će smještena na 700 četvornih metara.

“Za obnovu zgrada za nastavu i rektorat, kao i zajedničkih službi, grad Koprivnica iz svog proračuna za ovu godinu osigurao je 18 milijuna kuna. Točna vrijednost radova i opremanja bit će poznata po provođenju postupka javne nabave” – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za izgradnju grada i upravljanje imovinom Jasna Golubić. Kako je bivša vojarna ogroman prostor, prema riječima prorektora Tomiše, na području sveučilišnog kampusa u budućnosti bi se trebali nalaziti: objekti za nastavu, središnja zgrada Sveučilišta s amfiteatrom, sveučilišna knjižnica, zgrada za stanovanje, restoran, kulinarska akademija, znanstveni instituti, tehnološki park, sportski objekti, objekti za rekreaciju te kafići. Pošto je predviđeno zabrana prometovanja motornim vozilima unutar kampusa, svi objekti će biti povezani pješačkim i biciklističkim stazama. Cijeli prostor kampusa, upotrebom obnovljivih izvora energije bit će samoodrživ i ekološki prihvatljiv.

Prostor budućeg sveučilišnog kampusa prilično je udaljen od željezničkog i autobusnog kolodvora. Na pitanje razmišlja li se o uvođenju gradskih linija na toj relaciji, iz Upravnog odjela za izgradnju grada i upravljanje imovinom dobili smo odgovor kako je sam kompleks obuhvaćen projektom Europske unije CIVITASDyn@mo, koji je usmjeren  na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti na osnovi elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa. Stoga će se unutar tog projekta, osim rješavanja prometa unutar samog kompleksa, razmotriti i eventualno rješenje prijevoza do sveučilišnog kampusa, ukoliko se za to iskaže dovoljan interes.

?>