KC liga je mininogometna liga za rekreativce i rekreativke, koja je trenutno u šestoj sezoni. Natjecanje se odvija svake subote u sportskoj dvorani Srednje škole u Koprivnici. Pravo na sudjelovanje imaju igrači i igračice koji nisu registrirani za seniorski klub; u ovoj vrsti natjecanja nema mjesta za profesionalce. Pravila su krajnje jednostavna: na terenu smiju igrati pet igrača i golman, a svi poštuju duh fair-playa.

Tomislav Zalar, predsjednik Koprivničke udruge za rekreativni sport (KURS) i dopredsjednik Hrvatskog mininogometnog saveza, odlučio je s nama podijeliti kako se rodila ideja za ligu.

„Razmišljanje o cijelom tom projektu započelo je u mojoj maloj studentskoj sobi u Zagrebu kada sam vidio koliko puno malonogometnih liga postoji. Pomislio sam da bih nešto takvo mogao dovesti u svoj grad. Ideja je bila da skupim ekipu i pokrenemo sve što je potrebno kako bi liga zaživjela. Najvažnije je bilo privući publiku, obitelji i djecu na tribine.“

„U početku nismo imali velika očekivanja, ali odmah se pokazala velika zainteresiranost igrača i igračica, pa se ta energija prenijela i na publiku. Danas imamo i live-prijenos na YouTubeu za koji je zaslužna Inducta ++. Cijeli projekt rađen je volonterski i prezadovoljni smo dosadašnjim učinkom“, kaže Tomo. Dodaje: „KC liga je sada jedna lijepa gradska priča s formiranom publikom.

Dokaz da KC liga bilježi stalni rast i postaje sve popularnija je to što je Koprivnica prošle godine u studenome bila domaćin Kupa nacija u mininogometu. Sudjelovale su reprezentacije Hrvatske, Kazahstana, Španjolske te selekcija KC lige. Turnir se održao prvi put i samo za tu prigodu u dvoranu je postavljena umjetna trava. Nijedna dvorana u Koprivnici do tada nije imala umjetnu travu pa je to za gledatelje bio dodatan spektakl.

Važno je napomenuti i da se prošle godine natjecalo deset ženskih klubova, što je iznenađujuće i vrlo pozitivno jer toliko ekipa na jednoj mininogometnoj ligi još nije zabilježeno u Hrvatskoj. Kroz cijelo natjecanje u ovih šest sezona prošlo je dvadesetak ženskih timova. Kako muških ekipa ima više nego ženskih, svake godine igra se play-off ili polufinale. Ove sezone to se promijenilo kako bi svi imali priliku, ali i da se odigra što više utakmica i skupi što više publike na tribinama – mnogima je ženski nogomet atraktivniji i zanimljiviji od muškog.

Jedna od igračica ženske nogometne ekipe Drnje izjavila je kako joj se sviđa cijela organizacija te da je uz dobru ekipu i uložen trud moguće postići velik napredak.

„Na KC ligi nam je ovo 4. sezona kako nastupamo. Skupile smo se i krenule – i sad smo tu gdje jesmo. Vidi se pozitivan napredak i više nije samo zezancija kao i prije, već to doživljavamo ozbiljno. Trudimo se biti što bolje iz treninga u trening. Između trenera i nas igračica vlada dobra atmosfera. Istina je da ponekad ima neslaganja i nesuglasica kao i kod svih, ali sve uvijek uspijemo riješiti za dobrobit svih nas i cijele ekipe. Plan nam je osvojiti prvo mjesto, zabaviti se i ponovno dogodine igrati KC ligu.“

KC liga je, prije svega, zamišljena za zabavu i opuštanje. Ne igra se za novac, već se sve temelji na rekreaciji i druženju. Zanimljivo je to da prvaci i prvakinje natjecanja umjesto zlatnog pehara dobiju čavle. Naime, Velimir Briški zaslužan je za umjetničko djelo od starih čavala. Cure dobiju žensku cipelu, a dečki mušku. Poluvrijeme je rezervirano za djecu koju zabavlja maskota Kviki, a odrasli mogu uzeti predah u predvorju dvorane, i to uz dobro društvo, vino i pivo.

Za sljedeću sezonu najavljene su i prijateljske utakmice. Dolazi oko osam malonogometnih reprezentacija i vjerujemo ćemo gledati jedan kvalitetan i dobar nogomet između najboljih ekipa svijeta.

Do kraja natjecanja ostala su još samo dva kola. Kod muških ekipa za prvo mjesto bore se Petgrad/OPG Radiček i NK Romantičari, koji za njima zaostaju dva boda. Žene su stigle do polufinala. ŽNK Prekodravac i ŽNK Kapljice su jedan, a FR Team Li-La i ŽNE Drnje drugi polufinalni par. Tko je željan dobre zabave i želi vidjeti igrače i igračice u akciji, za to će imati priliku 14. ožujka te tjedan dana kasnije, 21. ožujka, u sportskoj dvorani Srednje škole u Koprivnici. Ulaz je besplatan.

?>