Znanost i obrazovanje

U srcu Hrvatskog zagorja,  nekad u industrijskom dijelu Zaboka, a danas u zelenoj oazi u blizini novog centra  grada nalazi se Škola koja pruža obrazovne usluge učenicima koji dijele interes za kreativne i kulturne industrije. Ako prepoznajete svoj talent u glazbenom, likovnom ili vizualnom području, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću pravi je izbor za vas.

ŠUDIGO- Zabok jedina je umjetnička srednja škola u Krapinsko-zagorskoj županiji. Povijest škole bogata je i specifična, a započinje s radom  1960./1961. kao Srednja tehnička tekstilna škola u Zaboku koja je bila fokusirana na tekstilnu struku kao jednu od dominantnijih gospodarskih djelatnosti u to vrijeme. 2006. godine škola je promijenila naziv u Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i pod tim nazivom djeluje i danas. Tada se škola započinje profilirati kao umjetničko-strukovna škola. Učenici se obrazuju u dva osnovna  sektora obrazovanja: umjetničko te sektor grafičke tehnologije i audiovizualno i medijsko oblikovanje. Učenici i djelatnici aktivni su na raznim projektima,  natjecanjima, natječajima, izložbama, revijama te medijskim nastupima.

Izvor fotografije: privatna arhiva

„Nakon završenog školovanja učenici stječu  kvalifikacije za zanimanja grafičkog, industrijskog ili odjevnog dizajnera, web dizajnera, medijskog tehničara, grafičkog tehničara ili završavaju srednjoškolsko obrazovanje za glazbenike – instrumentaliste ili teoretičare”, kaže ravnateljica škole Božica Šarić.

Iako promiče tradicijske vrijednosti, odgojno-obrazovana institucija okrenuta je i suvremenim trendovima obrazovanja i umjetnosti te se sukladno s njima razvija. Škola je vrlo važna za Zabok i Zagorje u cjelini, u tom smislu njeguje kulturu dijaloga i suradnje sa svim važnim poslovnim subjektima, udrugama, umjetničkim organizacijama i drugim institucijama. Ravnateljica naglašava da je misija ove škole prvenstveno odgojiti njene učenike, potom ih obrazovati u kompetentne i etički odgovorne osobe.

 „Ono što nas razlikuje od svih drugih škola svakako je posvećenost mladim talentima, izvrsnim  kreativnim i inovativnim mladim osobama koje potičemo da se usmjere na razvoj svojih jakih strana. U odgojno obrazovnom procesu pristupamo individualizirano svakom učeniku i na taj način omogućujemo učenicima da izraze sebe te oslobode svoju kreativnu energiju kroz likovni, glazbeni, filmski ili neki drugi izričaj.“

Škola je ove godine obilježila 60. godinu svog postojanja mnogobrojnim događajima i projektima. U okviru manifestacije Zabočke urbane kulture izrađen je mural na pročelju škole poznate umjetnice Marine Mesar (Oko). Učenici i profesori dizajnirali su i izgradili sjenicu u dvorištu škole kao svojevrsnu učionicu na otvorenom. Na krovu škole nastali su zeleni vrtovi u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Nasuprot škole oslikani su zidovi rukama poznatog street umjetnika Lunara, a ispred škole postavljena je retrospektivna izložba učeničkih nagrađenih radova.

Cjelokupno okruženje pruža dojam umjetničko-kreativne oaze i inspiraciju mladim budućim umjetnicima za njihov sadašnji i budući kreativni rad.

Izvor fotografija: privatna arhiva

?>