Mediji

Možda nismo ni svjesni toga da filmovi, reklame i glazba koje svakodnevno gledamo i slušamo sadrže suptilne poruke koje na neki način kontroliraju naše ponašanje. Subliminalne poruke su poruke ispod granice naše percepcije, koje niti naše oko niti razum ne mogu opaziti.

Riječ subliminalno nastala je spajanjem dvije latinske riječi sub (ispod) i limen (prag). U rječnicima je ova riječ definirana sintagmom ispod praga svijesti. Sukladno tome, subliminalna poruka je ona koja se ne može svjesno opaziti jer je svjesni realni um ne percipira. Subliminalne poruke mogu biti riječi, slike ili tonovi koje se ubacuju u postojeće vizualne ili audio zapise.

Subliminalne poruke su vrlo popularne i koriste se u glazbi, na TV-u pa čak i u popularnim crtanim filmovima. Disney je čak bio okrivljen za korištenje subliminalnih poruka u svojim crtanim filmovima.

Foto: Pinterest

Nitko tko se bavi temom subliminalnih poruka neće iz svojih primjera izostaviti Disneyja. Subliminalne poruke mogu biti nešto što će se u početku shvatiti kao šala ili što se slučajno našlo ovdje, ali one su veliki problem i ne smiju se ignorirati. To se posebno mora istaknuti kada su u pitanju djeca.

Foto: Guff

WALT DISNEY

„Walt Disney“ je kompanija koja se bavi crtanim filmovima namijenjena najviše djeci, ali i svim drugim uzrastima. Na djecu je uvijek ostavljao duboke utiske svojim porukama. Walta Disneyja prati negativna reputacija kao čovjeka koji je u svoje crtane filmove ubacivao razne subliminalne poruke. Subliminalne poruke u Disneyjeve filmove ubacuju i dugo nakon njegove smrti. Disney nije jedini koji u svojim crtanim filmovima prikriva subliminalne poruke. Međutim, on je najznačajniji predstavnik svoje struke i samim time je najpopularniji. Njegovi filmovi zaista su jedni od najvećih umjetničkih djela ikad snimljenih u kategoriji crtanih filmova. Upravo zbog toga svega brine činjenica što se u njima pojavljuju poruke neprimjerenog sadržaja. U Disneyjevim sadržajima uz mnoge pozitivne i zabavne skrivene poruke postoje one negativne kojima se želi manipulirati.

Foto: dailydropout

Vjeruje se da je dvorac u uvodnoj špici dvorac Ludviga II. koji je pripadao iluminatima. Uočljivo je u nazivu „Walt Disneya“ tri šestice, točnije na prvom slovu „W“, te na „I“ i na kraju na „Y“.

Foto: imgur

Naslovna strana „Winniethe Pooh“ u krošnji drveća sadrži oblik vraga u kojem se ponajviše prikazuju njegovi rogovi. Također u svim Diznijevim crtanim filmovima ženski likovi su veoma oskudno odjeveni, ističu svoje atribute, a rukama uvijek pokazuje vražje rogove. Tu istu riječ nalazimo u crtanom filmu „Frozen“. Crtani film koji je izašao 1950. godine pod nazivom „Cinderella“ sadrži mačka pod imenom „Lucifer“. U crtanom filmu „Ljepotica i Zvijer“, zvijer simbolizira vraga. Kako su subliminalne poruke – skrivene poruke, po tome možemo i zaključiti da su likovi iz Diznijevih crtanih filmova kanibali jer u pojedinim epizodama možemo vidjeti kako jedu vlastitu vrstu. Kada pogledamo nekolicinu Diznijevih crtanih filmova, možemo uočiti da svi crtani filmovi stvaraju jedan te isti svijet iz razloga jer pojedine likove jednog crtanog filma možemo vidjeti u drugom crtanom filmu poput Zvijeri iz „Ljepotica i Zvijer“ koja se pojavljuje u „Aladdinu“. Ujedno Aladinov leteći tepih se pojavljuje u „Zvonar crkve Notre Dame“. Miki, Šiljo i Patak pojavljuju se u „Maloj sireni“.

Crtani film „Fantazija“ iz 1940. godine pokazuje gole žene kako u vatri plešu, te su im grudi jako uočljive. Kosturi životinja plešu u vatri, a na samom čelu svega toga stoji Sotona.

Simboli iluminata primjetni su svugdje, pa tako i u crtanoj seriji „ScoobyDoo“. Nalaze se na različitim mjestima i u različitim situacijama, te simboli nisu momentalno primjetni pa treba istraživati određene scene u seriji da bismo ih pronašli.

Show „Duck Tales“ u kojoj je glavni lik bogati patak koji doživljava avanture sa svoja tri pačića, u jednoj svojoj epizodi sadrži poster na kojem piše „Askaboutilluminati“. U istoimenom crtanom filmu patke jedu patku za ručak. Međusobno se jedu iako su iste vrste – što nazivamo „kanibalizmom“.

Foto: UFO insight

SPUŽVA BOB SKOCKANI

Crtana serija „Spužva Bob skockani“ se odvija u Tihom oceanu na dnu mora, te sadrži sedam glavnih likova, od kojih svaki lik predstavlja jedan od smrtnih grijeha. Spužva Bob koji je ujedno i glavni lik crtane serije, ponekad ima u svojem crtanom obliku piramide kao znak iluminata i Horusovo oko, te predstavlja „strast“ – kad pričamo o strasti najčešće pomišljamo na seksualnu strast, ali u ovo slučaju govorimo o strasti za onime što on kao lik najviše voli, te žudi za pažnjom i naklonošću. Drugi lik – njegov najbolji prijatelj Patrik živi ispod kamena i sav njegov namještaj je od pijeska, on većinu svog vremena ništa ne radi, tako da mu je u jednoj od epizoda dodijeljena nagrada za lijenost, a lijenost spada pod drugi smrtni grijeh. Njihov susjed Kalamarko je lik koji prezire njihovo ponašanje i zaigranost, mrzi svoj posao, te  predstavlja gnjev. Geri kao kućni ljubimac glavnog lika predstavlja proždrljivost. Luna kao lik koji ne pripada među morske životinje i morski svijet, jer je vjeverica, voli iskazivati svoje sposobnosti i prema tome njoj je dodijeljen smrtni grijeh ponosa. Pohlepa je pripisana Klještiću – šefu glavnog lika, iz razloga jer kod njega viđamo škrtost te iznimnu pohlepu za novcem.  Na kraju je tu Plankton koji predstavlja zavist, zato što je u svakoj od epizoda pokušavao doći do tajnog sastojka Klještićevih hamburgera.

Foto: PASARELA

THE SIMPSONS

Globalno poznata crtana serija „The Simpsons“ je kroz svoje mnogobrojne epizode poslala jako puno subliminalnih poruka, koje su naknadno otkrivene kada su se ti isti događaji dogodili. Neki od tih su npr. predviđanje autokorekcije prilikom pisanja na  Appleovom pametnom telefonu „iPhone“, inženjer tvrtke „Apple“ Nitin Gantara potvrdio je kako su tu epizodu Simpsona iskoristili da bi usavršili svoj proizvod. Također u jednoj od epizoda iz 1995. kada određene likove put vodi u London nailazimo na građevinu, tj. neboder „TheShard“. Ta građevina se počela graditi 14 godina kasnije, a u seriji je bila smještena na skoro pa istoj poziciji na kojoj se ona danas nalazi u Londonu. Predvidjeli su također  jednu političku vijest koja je bila vezana za glasovanje za predsjednika Amerike. Naime 2008. godine u jednoj od epizoda u Simpsonima, uređaj za glasanje je preokrenuo glas koji je jedan od glavnih likova Homer izabrao. Četiri godine kasnije, u Pennsylvaniji, jedan od uređaja je morao biti uklonjen iz razloga jer je okretao svaki glas u korist jednog od kandidata.

Na temelju svih provedenih istraživanja vezanih za utjecaj subliminalnih poruka možemo zaključiti da one utječu na našu svakodnevicu. Mediji nam nameću o čemu ćemo najviše razmišljati, što bismo trebali kupovati, te tako manipuliraju našom svakodnevnicom . Još jedan dokaz učinkovitosti subliminalnih poruka je taj da se one i dan danas nalaze oko nas, prema tome možemo zaključiti kako one imaju svoju učinkovitost jer se inače ne bi koristile.

Foto: imgur
?>