SPORT

Nakon mjesec dana, Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru završilo je finalnom utakmicom Argentine i Francuske u kojem se Argentina izborila za prvo mjesto. Mnogi navode ovo prvenstvo kao najzanimljivije i najnapetije, a neke trenutke ćemo posebno pamtiti.

 

1. Jude Bellingham – reakcija na žuti karton

Tijekom cijelog se prvenstva špekuliralo o mogućem FIFA-inom namještanju utakmica, a dodatne pogreške sudaca nisu nikako olakšavale situaciju, kako među navijačima, tako i među igračima.

Jedna takva situacija dogodila se tijekom utakmice Francuske i Engleske. Duže vrijeme su se Englezi žalili kako su rušenja i uklizavanja Francuza za crvene kartone, iako su „Le Bluesi“ već do 46. minute imali dva žuta kartona. U 81. minuti, Theo Hernandez je gurnuo Masona Mounta u kaznenom prostoru. Engleski vezni igrač Jude Bellingham nije bio zadovoljan još jednim žutim kartonom za protivnike i penalom u korist svoje reprezentacije što je dodatno dao do znanja brazilskom sucu kojeg je iznenađeno, ali pomalo ironično ispitivao za crveni karton. „No red card? Oh, my days! How is that not a red card?“ (hrv. „Nije crveni karton? Ajme! Pa kako nije crveni?“), govorio je Bellingham u nevjerici, a njegov izraz lica postao je glavna priča na internetu.

 

 

2. Vatreni mališani na stadionu

Hrvatska je zasluženo pobijedila Maroko 2:1 te time osvojila još jednu medalju – ovoga puta je to bila bronca. Bila je to zadnja utakmica Vatrenih u Katru. Nešto malo prije dodjele medalja, na teren su dotrčala djeca Vatrenih kako bi sa svojim očevima proslavila ovako važan događaj. Prisutna su bila djeca Luke Modrića, Ivana Perišića, a doskakutali su i nešto mlađi sinovi Kovačića, Kramarića i Petkovića koji su svojom slatkoćom mamili poglede gledatelja. Zgode i nezgode malenog, nestašnog Petkovića su bile nezaboravne – osim što ga je otac Bruno morao otpetljavati iz mreže, publiku je najviše dojmio njegov sudar s godinu dana starijim sinom Kovačića. Mališani su prošli neozlijeđeno te su se odmah ustali, a mnogi komentari na društvenim mrežama iznosili su nezadovoljstvo nepostojećim suđenjem: „Ovo je za crveni.“, „Penal!“, „Petković je srušio Kovačića, ovo je faul.“, šalili su se mnogi neodoljivom prizoru.

3. Livijeve nevjerojatne obrane

Od samog se početka prvenstva Dominik Livaković pokazao kao vrlo dobar golman i kao odgovarajuća zamjena za umirovljenog Danijela Subašića, no rijetko je tko očekivao tako zavidan uspjeh 27-godišnjeg Zadranina. Svoj pravi sjaj Dominik je pokazao na utakmici s Brazilom gdje je obranio čak šest udaraca na gol u 120 minuta. Nezaboravan je i Livijev rekord od četiri obranjena jedanaesterca što ga sa Subašićem svrstava u top tri golmana koja su obranila više od tri jedanaesterca u jednoj utakmici. Društvene mreže su „gorile“ smiješnim slikama gdje ga se uspoređivalo sa zidom i hobotnicom, a mnogi su uvjereni kako bi osvojio Zlatnu rukavicu da su Vatreni došli do finala. Međutim, nagrada je pripala Argentincu Emilianu Martinezu. Emiliano je nekoliko puta u ključnim trenutcima spasio svoju reprezentaciju od poraza, iako je statistički Livaković bio bolji na ovom prvenstvu.

 

 

4. Svađa između nizozemskih i argentinskih igrača

Nažalost, neće sva događanja ostati u lijepom sjećanju na solidarnost i zajedništvo, a toga će se najbolje sjećati Nizozemci i Argentinci tijekom čije je utakmice za polufinale došlo do svađe između dviju momčadi. U 87. minuti argentinski se vezni igrač Leandro Paredes uklizao jednom nizozemskom igraču. Možda bi to ostalo neprimijećeno da isto nije učinio sekundu kasnije drugom Nizozemcu te zatim napucao loptu u klupe protivničke reprezentacije. Nizozemski su igrači, shvativši to kao provokaciju, potrčali na teren i napali Paredesa. Srećom, masovna tučnjava je izbjegnuta, a Paredes je zaradio žuti karton. Mnogi su Argentinci branili postupak svog igrača govoreći da su ih Nizozemci s klupa cijelo vrijeme vrijeđali, a drugi navode agresivnost i bahatost Južnoamerikanaca. One treće strane su spominjale i loše suđenje te previše podijeljenih žutih kartona kao i premalo crvenih, a što se zapravo dogodilo znaju samo oni. Cijeli video možete pogledati ovdje.

 

 

5. Japan i čišćenje stadiona

Mnogima je veliko iznenađenje bila neočekivana, ali lijepa gesta japanskih navijača koji su od samog početka Svjetskog prvenstva čistili nered na tribinama nakon svake utakmice. Čistili su tako Japanci nakon utakmice s Njemačkom, Španjolskom i Kostarikom. Nakon susreta s Hrvatskom u osmini finala u kojem je Hrvatska pobijedila 3:1 na jedanaestercima, japanski su navijači po zadnji put očistili „Al Janoub“ stadion. Bez obzira na to, ostali su upamćeni kao jako ponizni, skromni i kulturni. Inače se smatra kako su stanovnici država istočne Azije kao što su Japan, Južna Koreja i Kina jako disciplinarni, uredni i pristojni narodi, a svijet je imao priliku to vidjeti i doživjeti u Katru.

 

 

6. Brazil u suzama

Datum 9.12. ostaje zapisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatska reprezentacija po prvi puta pobijedila nogometnu velesilu – Brazil. Dalić je prije četvrtfinala izjavio kako bi volio da su Vatreni dobili Brazil nešto kasnije, kao da ni sam nije vjerovao da će Hrvatska pobijediti ovogodišnjeg favorita za prvo mjesto 4:2 razlike u jedanaestercima te im uništiti šanse za šesti trofej. Brazilce je rezultat toliko šokirao da su neki igrači, među kojima se našao i Neymar, plakali na terenu, a mediji su opisivali atmosferu u zemlji s onom na sprovodu. Hrvati su i u ovoj situaciji pokazali poštovanje i da imaju veliko srce kada su Luka Modrić i sin Ivana Perišića tješili brazilske igrače.

 

 

8. Zadnje Svjetsko prvenstvo mnogih nogometnih legendi

Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine ostavlja gorko-slatki okus u ustima mnogih obožavatelja ovog sporta. Naime, mnogim nogometnim prvacima kao što su Luka Modrić, Leo Messi i Cristiano Ronaldo je ovo vjerojatno zadnje svjetsko prvenstvo. Prije susreta Hrvatske i Brazila raspravljalo se o mogućem odlasku Neymara iz brazilske reprezentacije. Međutim, napadač Brazila još uvijek nije potvrdio odlazi li ili ne. Nisu ni Messi, ni Ronaldo potvrdili svoj odlazak, iako je javnost duboko uvjerena da su ovo bili njihovi zadnji reprezentacijski nastupi pa se tako od početka studenog opraštaju od njih mnogi obožavatelji preko društvenih mreža. Modrić je nedavno izjavio kako će sa sigurnošću igrati u Ligi nacije te da će onda razmisliti o budućim nastupima u hrvatskom dresu.

8. Još jedan predivan doček

Već se prije početka polufinala razgovaralo o dočeku Vatrenih na Trgu bana Josipa Jelačića kao i o nezaboravnoj 2018. godini kada su osvojili srebro u finalu protiv Francuske. Među tadašnjim vice-prvacima nalazili su se Rakitić, Subašić, Mandžukić i Ćorluka koji su se oprostili od kockastog dresa za ovogodišnji turnir. Na njihova mjesta su došli mlađi nogometaši puni energije koji su osvježili reprezentaciju i svoju zahvalnost iskazali broncom zlatnog sjaja. Iako je ovom prilikom došlo čak pet puta manje ljudi, atmosfera je podsjećala na onu jednako zabavnu i ugodnu 4 godine ranije. Ove godine su posebnu pažnju mladih navijačica dobivali Joško Gvardiol, Lovro Majer i Borna Sosa pa su se tako u publici isticali plakati s porukama „Oženi me“ i „Ostavio sam curu zbog tebe“, što nismo imali priliku vidjeti ranije. Ni ove godine nije nedostajalo suza, radosti i ponosa, a slavlje se nastavilo do kasnih noćnih sati. Zaista nešto zbog čega se vrijedi pratiti ovaj sport.

 

 

 

Fotografije: Screenshot/YouTube

?>