DRUŠTVO

Tema oporezivanja primitaka učenika i studenata na redovitom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga jučer je odjeknula svim medijima. Temu je otvorio portal Srednja.hr objavljivanjem teksta pod naslovom Državni udar na studente: za zaradu iznad 15 tisuća kuna godišnje, plaćate porez. Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Sjever Višeslav Kirinić za naš je portal pojasnio novonastalu situaciju.

Poreznom reformom koja je stupila na snagu 1. siječnja 2017. došlo je do promjene u visini neoporezivog dijela primitaka učenika i studenata koji od ove godine iznosi 15.000 kuna. Taj podatak jasno je vidljiv u Pravilniku o porezu na dohodak, članak 4. stavak 1. U slučaju prekoračivanja navedenog godišnjeg limita u 2017. godini, na iznos iznad 15.000 kuna učenici i studenti platit će porez od 24 posto, kao i prirez čija postotak ovisi o mjestu prebivanja- pojasnio je Višeslav Kirinić i dodao- vijest je izazvala burnu i koordiniranu reakciju studenata diljem Hrvatske, pokrenuta je peticija koju je u kratkom roku potpisao veliki broj studenata, a društvene mreže, brojni portali i televizije s velikim su interesom prenosili informacije.

Što je Studentski zbor učinio po tom pitanju?

Aktivnu ulogu u rješavanju nastalog problema odigrao je i Hrvatski studentski zbor kao studentsko izborno predstavničko tijelo koje štiti interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima visokog učilišta i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja, a u rješavanju je sudjelovalo i predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta Sjever. Predstavnici zbora razgovarali su s predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave, a cjelodnevni razgovori i medijska kampanja rezultirali su objavom na stranicama Vlade Republike Hrvatske u kojoj se ističe kako su u medijima navedena “pogrešna tumačenja oporezivanja primitaka.”

Kako je Vlada odgovorila na upite?

Vlada je ponudila dodatno objašnjenje Pravilnika o oporezivanju u kojem se navodi kako je neoporezivi iznos 5.050,00 kuna mjesečno odnosno 60.600,00 kuna godišnje. Ipak, u drugom pasusu priopćenja Vlade napominje se da su „objavljenim Pravilnikom o porezu na dohodak (Narodne novine 01/2017) obuhvaćene razrade samo nužnih odredbi Zakona o porezu na dohodak dok će detaljna razrada odredbi navedenog Zakona biti propisana novim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donešen u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.“ Iz navedenog se može zaključiti kako se uočeni problem tek rješava, dok rješenje nikako nije jasno i jednoznačno regulirano propisima.

Kako će se situacija razvijati dalje?

Obavještavaju se studentice i studenti Sveučilišta Sjever da je za idući tjedan planiran novi sastanak s predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave, a na sastanku će sudjelovati i predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta Sjever. Sve nove informacije o temi prenosit će se na facebook stranici Studentskog zbora. Jasno ističemo kako će se u koordinaciji s predsjedništvom Hrvatskog studentskog zbora braniti prava i standard studentske populacije Republike Hrvatske i ustrajati na osiguravanju najboljeg rješenja za studente.

?>