DRUŠTVO

Studenti svih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj od listopada mogu koristiti besplatni programski paket Office 365. Rezultat je to suradnje Ministarstva obrazovanja i sporta, Sveučilišnoga računarskog centra i tvrtke Microsoft Hrvatska. Kako bi koristili uslugu, studentima je potreban AAI@EduHr elektronički identitet.

Office 365 studentski paket dolazi s terabajtom prostora u oblaku koji se može iskoristiti za pohranu dokumenata. Njima se tada može pristupiti s bilo kojeg uređaja u bilo kojem trenutku na bilo kojoj lokaciji, a jednako se jednostavno mogu uređivati dokumenti i sinkronizirati promjene.

Studentima bi se ipak najviše moglo svidjeti to što usluga uključuje i pravo na pet besplatnih instalacija paketa Office 365 ProPlus za računala i mobilne uređaje, a ažuriranje je također besplatno.

Osim programa Office, studentima su na raspolaganju također poznati alati: Skype for Bussines, SharePoint online, Exchange Online i Yammer.

Iako studenti pravo besplatnog korištenja računalnih programa imaju već nekoliko mjeseci, a na nekim visokim učilištima i duže, čini se kako mnogi od njih još uvijek ne znaju za ovu mogućnost.

„Nisam znala za to. Sada, kada znam, ne znači mi mnogo jer već imam svoj Office na računalu koji savršeno služi svrsi. Čini mi se da je veći problem prijaviti se na to i instalirati program nego ga ilegalno skinuti“, kazala je studentica Tea iz Zagreba.

Oni koji ipak žele pokušati s legalnim softwareom, mogu se prijaviti ovdje. Distribuciju programa omogućava Sveučilišni računarski centar od kojeg smo pokušali doznati koliko studenata koristi uslugu, no odgovorili su nam kako oni ne raspolažu takvim informacijama.

Pojasnili su kako nemaju uvid u to koje su ustanove omogućile pristup usluzi Office 365 jer o tome ustanove odlučuju autonomno. To bi značilo da svaki fakultet ili visoka škola mora pojedinačno izvršiti postupak registracije i obavijestiti svoje studente o tome kako se mogu prijaviti i ostvariti pravo na besplatni software.

Uslugu inače mogu koristiti i nastavnici.

?>