Predstavljamo studente

Ako za ikog vrijedi uzrečica da se pjevanjem bavi od kad zna za sebe – onda to vrijedi za mladu Varaždinku Martinu Sabljak, studenticu novinarstva na Sveučilištu Sjever. Još kao mala djevojčica, sa šest godina počela je pjevati u zboru Štigleci, da bi s devet godina, na prijedlog svojih roditelja, počela svirati violinu. Završivši osnovnu i srednju glazbenu školu, odlučila se akademski obrazovati, ali svoju ljubav prema glazbi i dalje njegovati. Kako bi naučila pravu tehniku pjevanja te svojim glasom prodrla u srce svakog slušatelja, Martina je odlučila pohađati satove pjevanja i to kod operne pjevačice Nikoline Pinko. Zajedno s Pamelom Ramljak, Bojanom Jambrošićem i Kim Verson nastupila je i u hrvatskoj verziji svjetski poznatog mjuzikla Victora Hugo-a „Jadnici“.

„Igrala sam više uloga, tako da sam stekla više pjevačkog iskustva u drugačijem tipu glazbene struje. No, ja obožavam mjuzikle i vidim se u tome u budućnosti, uz  pisanje i istraživanje“ – istaknula je Martina.

martina 

Svoj život bez glazbe Martina ne može ni zamisliti.

„Bez glazbe stvarno ne znam kako bih sve mogla podnositi. Puno mi je lakše kada glazbu mogu sama reproducirati ili jednostavno samo uživati slušajući ju i tako odmoriti glavu od napornog dana.“

No, nije mjuzikl „Jadnici“ jedini Martinin uspjeh kojim se može pohvaliti. Nastup na Varaždinskim baroknim večerima također je jedan od onih koji će Martina pamtiti čitav život. Pogotovo ako se spomene kako su u publici sjedili mađarski predsjednik Pal Schmitt i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Uvijek mi je bila želja svirati u orkestru na Baroknim večerima i ta mi se želja ostvarila. Vježbali smo četiri sata svaki dan, bilo je bolova u leđima zbog neudobnog držanja instrumenata tijekom proba, ali isplatilo se – s osmijehom se prisjeća Martina.

Novinarstvo je upisala jer joj se činilo zanimljivo spojiti svoju kreativnost i istraživanje. Kako je sama naglasila može pokazati drugačiju, umjetničku stranu u tom dijelu pisanja.

„Dok sam bila u osnovnoj školi, voljela sam pisati pjesme.U srednjoj školi pisala sam roman koji sada stoji nedovršen, a imala sam i svoj blog gdje sam pisala o aktualnim zbivanjima u svijetu. Pisanje pokazuje kakav je tko zapravo čovjek, naravno ako govorimo o slobodnom pisanju i prikazu osobne kreativnosti o nekoj temi.“

Glazba, kazalište i pisanje – na tim područjima se Martina vidi za pet godina – želi i dalje raditi ono što voli, ali puno kvalitetnije.

martina2

„Iako klasična glazba danas nije toliko prihvaćena u društvenim krugovima te se smanjuje slušalačka publika jer se sve više, posebice, mladi okreću tzv. „lakoj“ glazbi, namjera mi je u pisanju skrenuti ljudima pozornost na kulturu i umjetnost jer mislim da su im premalo dostupne. Možda ću pisati u nekom od tiskanih medija, tko zna. To ostavljam za bližu budućnost, sada ću se ipak posvetiti svojim studentskim obvezama, naravno uz glazbu, uz koju je sve lakše“ – s osmijehom je zaključila Martina koja je ovih dana na Youtubeu objavila novu pjesmu, duet “Još te volim, ali drukčije”.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zBN4UKd_6pI[/youtube]

Ne treba zaboraviti ni da višestruko talentirana Martina piše za Pressedan pa ćete na ovim stranicama zasigurno naići i na njene članke.

?>