Studenti

1. i 2. prosinca u MSU (Muzeju suvremene umjetnosti) u Zagrebu održalo se šesto izdanje recentne smotre muzejskog video/filma. Organizator manifestacije je MDC (Muzejski dokumentacijski centar).

Smotra se održala pod nazivom MUVI (muzeji – video – film) s ciljem da se populariziraju filmski, multimedijski i web projekti u muzejima te da se šira javnost kroz filmske sadržaje upozna s kulturnom baštinom i istraživanjima muzeja.

15417022_10210024822952663_1998247818_nMihaela Šobak (19), studentica druge godine medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, autorica je kratkog dokumentarno-igranog filma pod nazivom „Tahyjev sunčani sat i mjerenje vremena“, koji je u MSU bio emitiran 1. prosinca, odnosno na prvi dan smotre. Film je smješten pod kategoriju „etnološki, antropološki i arheološki zapisi“, a snimljen je za potrebe prezentacije zanimljivog arheološkog nalaza otkrivenog na utvrdi Stari grad u Donjoj Stubici, uoči Noći muzeja 2016. u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, gdje je bio prikazivan. Također je zamišljeno da postane dio stalnog postava Muzeja. Film traje 5 minuta, a inače je napravljen i u drugoj verziji koja traje 17 minuta.

Nakon što je Ivana Škiljan, arheologica i viša kustosica Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici napisala scenarij za film, studentica medijskog dizajna snimila je, a zatim i samostalno montirala film. Kaže kako je film nastao u jako kratkom vremenu i bez profesionalne opreme jer se bližila Noć muzeja te je tada trebao biti gotov. Njegova svrha je da educira publiku o sunčanom satu te da taj predmet približi publici.

Tema filma jest mali preklopni sunčani sat s upisanom godinom izrade (1558.) te se pokušava otkriti tko ga je upotrebljavao i kako se njime koristio, i to putovanjem kroz vrijeme; od izuma prvog prapovijesnog sata, u zemlju zabodenog štapa koji je pratio Sunčevu sjenu, sve do izuma mehaničkog sata kojeg koristimo danas. Krajem 2015. godine na arheološkom nalazištu u Donjoj Stubici pronađen je takav sunčani sat za kojeg se smatra da pripada Tahyju. Franjo Tahy je bio vlastelin koji je vladao Donjom Stubicom 1550-ih godina, a poznat nam je zbog Velike seljačke bune 1573. godine koja je zauvijek obilježila stubički kraj.

2    4

„Inače sam dosta skeptična oko svojih radova pa mi je sama pomisao da je moj film prijavljen na MUVI bila nezamisliva. Nisam to očekivala.“ – skromno je dodala Mihaela. Za sve gledatelje koji nisu bili u mogućnosti pogledati film tijekom projekcije, imali su priliku pogledati ga tijekom dva dana u prostoru „Ekstenzija.“

Mihaela je također nedavno održala grupnu prezentaciju za hrvatski željeznički muzej „Viđenje budućeg željezničkog muzeja očima mladih dizajnera – Novi vizualni identitet muzeja / Novi postav muzeja“ na Zapadnom kolodvoru u Zagrebu u sklopu kolegija Multimedija pod mentorstvom profesora Dubravka Kuhte. Ovo su samo neki od projekata koje je Mihaela održala i provela ove godine te se nadamo da će u daljnjem radu biti jednako uspješna.

?>