Studenti

U povodu trodnevnog skupa filozofa medija, novinara, umjetnika, pisaca, kazališnih i filmskih djelatnika te drugih stručnjaka iz regije i Europe, a u sklopu međunarodnog interdisciplinarnog simpozija „ Filozofija medija“ , studenti novinarstva iz Koprivnice i Dubrovnika dobili su prvi put priliku sudjelovati i pokazati što znaju.
Riječ je o Međunarodnom interdisciplinarnom simpoziju „Filozofija medija“ s temom „Mediji i javnost“, koji je već treću godinu za redom inicirao i organizirao Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja iz Zagreba, Udruženje građana „Mladi grašak“ za umetnost, kulturu, medije i društvena pitanja iz Beograda, Sekcija za filozofiju medija Hrvatskog filozofskog društva, te kao suorganizator od ove godine i Medijsko sveučilište iz Koprivnice.

Trodnevni skup održao se od 15. do 17. studenog u Dubrovniku, a studentima je uz organizatore, sudjelovanje omogućilo i Medijsko sveučilište iz Koprivnice subvencionirajući troškove prijevoza i boravka. Osim pomoći oko same organizacije simpozija, studenti su imali priliku uključiti se i u sudjelovanje na predavanjima i raspravama, ali i pokazati koliko su svjesni medijske problematike svojim prezentacijama. Već prvog dana simpozija stavivši na svoje ‘okrugle stolove’ teme o aktualnim problemima u medijima i to iz studentske perspektive, osim što su bili pravo iznenađenje simpozija, pokazali su i izuzetno znanje, shvaćanje i brigu da se loša medijska praksa promijeni što prije. Na studentskom okruglom stolu tako se raspravljalo o svemu, od problema medijske ne/pismenosti, građanskog novinarstva, netransparentnoj vlasničkoj strukturi medija,pa sve do medija u budućnosti. Studentski okrugli stol bio je otvoren ne samo za studente, već i za sve sudionike simpozija, a koliko je svima važno da nove generacije novinara shvate dubinu problema u medijima, pokazalo je i uključivanje profesora u rasprave oko pojedinih tema. Svojim angažmanom da na ovogodišnjem simpoziju sudjeluju i studenti, akademski krugovi pokazali su da su spremni otvoriti svoja vrata svježoj energiji, a studenti su ne samo opravdali svoj dolazak i ugodno iznenadili svoje profesore, već pokazali svoju zrelost i kvalitetu našeg visokoobrazovnog sustava sa sveučilišta sa kojih dolaze.

Motivirani radovima, analizama istraživanja i predavanjima interdisciplinarnih programa teoretičara, profesora, kritičara i ostalih sudionika, a u cilju aktivnog učenja i razvoja svijesti o medijskoj problematici budućnosti, studenti već sada najavljuju svoj ponovni dolazak i sljedeće godine, gdje će za svoj okrugli stol pozvati i studente iz cijele regije.

?>