DRUŠTVO

U utorak 23. svibnja u 12 sati, u Gradskom vijeću grada Koprivnice, održana je učenička debata na temu „Odgajaju li nas društvene mreže?“. Debatu je osmislio Koordinacijski odbor za vođenje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, a održala se povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji.

Ulogu mentora imali su studenti s odjela novinarstva Sveučilišta Sjever koji su učenike srednjih škola pripremali za ulogu moderatora debate dotaknuvši se najbitnijih točka o odgoju djece društvenim mrežama i samim internetom. Učenici-moderatori bili su učenici Srednje škole Koprivnica, Obrtničke škole Koprivnica i Gimnazije Fran Galović, a debatirali su naši najmlađi – učenici osnovnih škola Đuro Ester, Braće Radić i Antun Nemčić Gostovinski.

18742347_299889137124096_1533103530_o

Na samom početku sve prisutne pozdravio je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika, te uputio nekoliko riječi: “Prije svega čestitam na velikom interesu koji ste pokazali, a stvarno vas ima jako puno. Hvala gospođi Draganić na trudu koji ulaže u sve akcijske projekte koji se tiču naše Koprivnice i naše djece. Naravno, hvala i Draženu koji je na ovu temu, na koju imate debatu, apsolutno nezaobilazan faktor u gradu Koprivnici. Mogu Vam samo reći da i s današnjom debatom zasigurno ćete pomjeriti određene granice i života i djelovanja u samoj Koprivnici. Vjerujem da će Vaša debata doprinijeti tome da budemo barem još malo proaktivniji, barem još malo moderniji.”

Učenici su debatu shvatili vrlo ozbiljno te se moglo čuti mnogo izvrsnih argumenta i mišljenja o utjecaju društvenih mreža na naš odgoj, a bilo je i onih na koje smo se mogli slatko nasmijati. Pitanja oko kojih se raspravljalo obuhvaćala su zaštitu i sigurnost na internetu, utjecaj društvenih mreža na naše fizičko, psihičko i emocionalno zdravlje, vrstu informacija koje se mogu razmjenjivati putem društvenih mreža, asocijalnost ili pretjeranu socijalnost, razvoj jezika i novih vještina.

18720908_299889557124054_233574286_o

Svojim govorom na kraju debate počastili su nas Dražen Magdić, kriminalist i stručnjak za računalna pretraživanja, dr. Vanja Raste-Sabol, dječja psihijatrica, i Izabela Hegedušić, učenica Gimnazije Fran Galović i poznata blogerica. “Ljudi koji prevelik broj sati komuniciraju putem interneta i ne komuniciraju s drugim ljudima uživo zapravo, u slijedećem nekakvom kontaktu, vrlo teško uspostavljaju kontakt oči u oči. Mislim da je jako važno uspostaviti nekakvu ravnotežu i mjeru, naravno, koristiti društvene mreže, koristiti se internetom, ali ne smijemo zaboraviti družiti se, međusobno komunicirati i zapravo prenositi si međusobno informacije i prenositi si emocije. “, rekla je dr. Vanja Raste-Sabol.

18742405_299889573790719_561795111_o

“Još uvijek imamo puno slučajeva kada djeca stupaju u kontakt s nepoznatim osobama. Nema nijednog programa koji bi preporučio da se instalira na računalo ili telefon, osim pravog razgovora roditelja i djeteta, to je najbolji „program“ koji sprečava bilo kakve neželjene situacije”, objasnio je Dražen Magdić.

Suci su odlučili da pobjedu zaslužuje afirmacijska grupa jer su svoje argumente zasnivali na činjenicama i više se borili za vlastite stavove.

Svi sudionici debate dobili su zahvalnice za sudjelovanje i dvije ulaznice za kino.

18697671_299889247124085_1792645156_o

Photo: Andrea Kljaić
?>