Info

S profesorima Ivom-Matijom Bitangom i Dubravkom Kuhtom, studenti Sveučilišta Sjever u Koprivnici ovog su petka posjetili Hrvatsku radioteleviziju. Vođeni gospođom Nadom Chedid obišli su brojne redakcije i studije, zavirili u arhivu s mnogobrojnim snimkama te prisustvovali snimanju emisije Ja to mogu.

Početak obilaska započeo je posjetom arhivu u kojem se čuvaju snimke svih emisija od začetka Hrvatske radiotelevizije. S više od milijun zapisa, impresivna zbirka čuva se na niskim temperatura koja pogoduje očuvanju filmske vrpce.

Uslijedio je posjet trećem katu zgrade HRT-a gdje su studenti imali priliku vidjeti gdje se odvija vođenje emisije Radiju Sljeme, ali i ponekih drugih radio postaja. Posjetili su potom studio u kojem se snimaju radiodrame. Poseban dojam na većinu ostavila je gluha soba, prostorija s jakom izolacijom gdje nastaje apsolutna tišina, a boravakom u njoj moguće je čuti rad vlastitih organa.

„Gluha soba mi je zaista fascinantna! Osjećaj je potpuno drukčiji; slabije čuješ iako pričaš jednako glasno, a i glas ti je drukčiji. Zanimljivo iskustvo“, otkrila je studentica Anica Đurišević.

Oboružani fotoaparatima, nakon radija su se uputili u studio televizijskog Dnevnika gdje su iskoristili priliku fotografirati se u ulozi voditelja vijesti. Nakon toga upoznali su se sa zelenom virtualnom scenografijom i zavirili u još nekoliko studija. Posebno impresivna bila je i velika garderoba u kojoj su studenti mogli vidjeti različite kostime iz pojedinih emisija kao što su Ples sa zvijezdama, kostim nekada popularnog Bemba i ostale različite uniforme.

„Nisam znala da su kostimi i odjeća, koji se koriste u raznim emisijama HRT-a, dostupni za iznajmljivanje. To me posebno iznenadilo“, izjavila je studentica Ema Brajdić.

Potom im je Slaven Kuduz predstavio dizajnerske zahtjeve pojedinih emisija te je spremno odgovarao na njihova pitanja. Otkrio je projekte na kojima marljivo radi sa svojim ostalim suradnicima.

Na samom su kraju, u najvećem studiju HRT-a (Anton Marti), prisustvovali generalnoj probi emisije Ja to mogu te se nasmijali glazbenoj točki koju su priredili Marko Tolja i Ivan Vukušić.

Obilazak studenata trajao je četiri sata što je bilo jedva dovoljno da obiđu sve najvažnije prostorije Hrvatske radio televizije, budući da su hodnici HRT-a dužine 32 kilometra.

?>