Hrvatska

Od prosinca 2020. godine četvero studenata studija Komunikologije medija i novinarstva sa Sveučilišta Sjever radi kao pomoć u  županijskom Zavodu za javno zdravstvo u Koprivnici.

S obzirom na poveći broj zaraženih i sve većeg obujma posla s kojim su suočeni liječnici Sveučilište Sjever sklopilo je suradnju sa Stožerom civilne zaštite Koprivničko- križevačke županije u kojoj je ponudilo pomoć liječnicima u Zavodu za javno zdravstvo.

Sveučilište je pozvalo 10 studenata na sastanak u Županijskoj upravi u kojem su sudjelovali Ratimir Ljubić, zamjenik župana i načelnik županijskog stožera, Draženka Vadla, ravnateljica županijskog stožera Zavoda za javno zdravstvo te Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana.

Na sastanku su objašnjeni detalji rada i dogovorena edukacija prije samog početka rada. Četvero studenata prihvatilo je posao, uspješno završilo edukaciju, te broji već drugi mjesec rada u Zavodu.

Danijela Pinter, epidemiologinja iz županijskog Zavoda istaknula je da su se studenti odlično snašli u novim izazovima te da su pokazali visoku razinu odgovornosti, profesionalnosti, marljivosti i želje za učenjem.

Primarni posao studenata je upisivanje pacijenata oboljelih Covidom i njihovih kontakata u online platforme i sustave praćenja. S dolaskom cjepiva, studenti pomažu i oko upisivanja i vođenja evidencije cijepljenih pacijenata.

Tea Gašparić, jedna od studenata koji rade, studentica je diplomskog studija Komunikologije, medija i novinarstva, a za posao u Zavodu  zajedno s obvezama na fakultetu kaže: „Prije svega želim reći da mi je drago što mogu pomoći svojoj Županiji u ovoj borbi protiv Corona krize. Naš zadatak je upisivanje povjerljivih podataka u sustav. Posao kao posao nije težak, ali je stresan jer ipak unosimo povjerljive podatke ljudi i uvijek trebamo jako paziti. Zahvaljujući svim djelatnicima (doktorima i sestrama) ovaj posao je manje stresniji jer svaki od njih je ljubazan, susretljiv i uvijek za nas. Ovo iskustvo otvorilo mi je oči da se uistinu uvjerim u kakvoj se situaciji nalazimo, što bolnički djelatnici prolaze, ali i svaki čovjek koji se susreo s COVIDOM-19. U daljnjem nastavku, naravno ako pokažemo interes, možemo sudjelovati u radu pozivnog centra. Raspored radimo sami tako da fakultetske obaveze ne pate.“

Posao za studente nije kompliciran, a liječnicima njihova pomoć uvelike pomaže s obzirom i na njihove redovne aktivnosti i rad s pacijentima. Iako nije nužno u struci za koju se studenti školuju, smatraju kako će im to iskustvo značiti i drago im je da na neki način mogu pomoći liječnicima u već prenatrpanom Zdravstvenom sustavu.

?>