SVEUČILIŠTE SJEVER

U srijedu, 18 . travnja 2018. godine u Sveučilišnom centru Varaždin u suradnji s Pročelnikom Odjela izv.prof.dr.sc. Goranom Kozinom i dr.sc. Marijanom Neuberg u sklopu kolegija Palijativna zdravstvena njega, pred studentima 3. godine studija Sestrinstva održano je predavanje na temu “Čitanjem do zdravlja”.

U sklopu predavanja predstavljena je kampanja “Čitaj mi” – prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Kampanju su pokrenuli Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo 2013. godine povodom Europske godine čitanja na glas, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U sklopu kampanje pokrenute su brojne aktivnosti u suradnji s Hrvatskim pedijatrijskim društvom. Kampanju je predstavila knjižničarka Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica Danijela Petrić. Predstavljeni su i programi koje koprivnička Knjižnica provodi s ciljem osvještavanja važnosti čitanja, a u suradnji s medicinskim osobljem.

Drugi dio predavanja bio je posvećen konceptu biblioterapije, procesu liječenja pomoću knjige. Biblioterapija zauzima važno mjesto u liječenju posebice palijativnih, terminalno oboljelih pacijenata, ali doprinosi bržem oporavku i ostalih bolesnika. Ova predavanja održana su povodom Noći knjige, nacionalne manifestacije u koju se naše Sveučilište uključilo po prvi put.

Predavanja imaju za cilj pokazati budućim medicinskim djelatnicima na koji način se u konkretnim primjerima isprepliću dvije struke, knjižničarska i medicinska.

?>