DRUŠTVO

Sveučilište Sjever može se pohvaliti velikim brojem talentiranih studenata. Jedan od njih je i Mijat Tomić, student treće godine poslovanja i menadžmenta u medijima. Već niz godina bavi se rap glazbom, a nedavno je izdao EP.

Popričali smo s Mijatom, a o njegovom (r)epu čitajte u nastavku!

Kad si se počeo baviti (rap) glazbom?

Još dok sam bio lima volio sam glazbu i brij’o da imam ritma i smisla za to, al’ nikad nisam mislio da ću radit glazbu kasnije u životu. Valjda zbog okoline i mjesta gdje sam odrast’o rap me privukao najviše, još od Khanovog “Skhandala”, brijem 2008. godina gospodnja i tak je to otprilike krenulo. Sa 14 prvi tekstovi (malo je reć’ da su bili loši) otkrivanje ostalog domaćeg rapa, kasnije stranog itd. kak’ to već ide.

Kako je sve počelo?

Mislim da je bio 3. srednje kad sam se skomb’o s kompićem iz razreda Fićem s kojim danas tvorim grupu Dekadenti, zajedno sa producentom/mc-jem/ queenbridge ubojicom Zakonom. Zapravo sasvim slučajno se to sve desilo, Fić je sjeo tu godinu u klupu ispred mene i tak’, malo po malo sam počeo učit od njega (haha) i zahvaljujući profesorici iz hrvatskog koja nam je jedan dan predstavila Dekadente, odnosno pjesnike propalice, nekako smo se pronašli u tome i eto nas danas tu ‘di jesmo.

Izdao si reperski ep. Kakve su bile reakcije publike i jesi li i sam zadovoljan?

Kaj’a znam, zapravo rap publika ne postoji.. bar ne u Hrvatskoj. Inače, komentari su bili pozitivni i bude ti drago kad ti netko pohvali projekt, jer naravno da neće nitko od nas zaraditi od toga, pa eto nalaziš satisfakciju u malim stvarima. Osobno sam dosta zadovoljan EP-om, isp’o je onak’ kak’ sam ga zamislio makar je prespavan, zimski.

Postoji li neki glazbenik koji ti je uzor ili je nekako utjecao/utječe na tvoje stvaranje glazbe?

Postoje, da, od represije tima kaj su nam usadili neke osnove načina na koji repamo danas, Fortija, starog Khana i ostale Dubrava rap elite. Od stranih slušam sve, pokušavam prostudirat’ gotovo svakog repera i vidjet kaj nudi (vjerojatno nisam jedini), a posebno bih izdvojio Freddie-a Gibbsa, Method Mana, Joey Badass je likčina, Royce, gengsta Fiddy, M&M i naravno, klasici poput Wu-Tang Clana, Nasa, Jigge, Biggie-a, Paca. Također ima i novih njuški kaj opasno grizu npr. Dave East, Bas.. ma fakat ih ima.

Od kud ti inspiracija za pisanje tekstova? Dogodi li ti se ikad da zaboraviš tekst?

Iz života kao i svima drugima, neke situacije kaj mi se dogode pa ih prebacim na papir i tak’, nije neka prevelika filozofija. Zna mi se desit da zaboravim tekst, pogotovo ak’ smislim neki panč il’ lajnu, a ne zapišem ju. Snimljeni tekstovi su mi u automatizaciji već nekako, tak’ da ih rijetko zaboravim.

Koje su najčešće teme tvojih EP-ova?

Ovisi, sa Dekadensom teme variraju, ovisno gdje chillamo i fuljimo. Npr. prvi ep se zove “Krugovi u parku”, sljedeći je polako u izradi, al’ neću reć’ ime jer će me Fić nokautirat ak’ će čitat ovo (haha). “35ica EP” je zapravo neki sažetak mog odrastanja na tom kućnom broju i sve ono kaj sam proš’o i kak’ me je to sve izdefiniralo kao osobu.

Jesi li negdje nastupao?  Gdje?

Nastupao sam sa Dekadensom sad zadnje na dodjeli nagrada hip hip unitija u Saxu zajedno sa našim bratom Zeguljom s kojim smo nastupali i u Tvornici i na Arts&Sh*t u našoj Kopsi. Moram pohvalit ljude iz KEKS-a jer fakat ustraju u podizanju kulturne scene Koprivnice koja je, najozbiljnije, loša. Ne znam, bilo je tu nastupa sa Tiborom po Tvornici, KSET-u, Aquariusu, Pogonu Jedinstva itd.

Da možeš birati neku svjetski poznatu osobu da s njom nastupiš, koga bi odabrao? 

Nives Celzijus i Fil Tilen (haha).

Namjeravaš li uskoro izdati novi reperski EP?

Kaj se tiče mog EP-a osobno ne, zasitio sam se samog sebe, al’ zato se radi sa Dekadensom.

Smatraš li da je premali broj repera na hrvatskoj sceni?

Haha mislim da je previše repera jer u suštini nije teško repat pa bi svi repali i prodavali maglu sam’, kak’ je Borti rek’o, treba skužit ka’e u hopu caka. Tak da kaj’a znam, dođu rap eventi, nastupaš, a u publici tvoji rap kolege i obrnuto.

Gdje se vidiš za 5 godina?

Teško pitanje, ne znam, nadam se u što boljem stanju.

Hvala, Pressedan, i pozdrav svim mojim kolegama i producentima. Out. – odjavio se Mijat u svom stilu.

14908259_982195941910347_2671778408072714642_n

?>