Info

Nakon zatvaranja studentske menze u radničkom restoranu Podravke prošlog prosinca, studenti Sveučilišta Sjever ovise sami o sebi i vlastitim kulinarskim sposobnostima. Osim što oduzima vrijeme, samostalna priprema jela je i ponešto skuplja. No, čini se kako se mukama konačno bliži kraj. Redovni studenti uskoro bi, konačno, trebali koristiti jedno od svojih osnovnih prava, a to je pravo na subvencioniranu prehranu.

Kako doznajemo od izvršne dirrestoran-koprivnica-unutraektorice KTC-a Irene Tukša, nova studentska menza nalazit će se u postojećem restoranu “Ivana” koji se nalazi u sklopu KTC-a u Koprivnici. Ugovor sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja potpisan je u srijedu, 25. listopada. Točan datum otvaranja studentske menze još se uvijek ne zna te o tome odlučuje ministarstvo. Nakon potpisivanja ugovora, u tijeku je priprema za samu prehranu studenata. Ta priprema zapravo podrazumijeva tehnička pitanja pod koje spada i postavljanje uređaja za provlačenje studentske x-ice koje u svom aranžmanu rješava navedeno Ministarstvo.

Najveći problem nove studentske menze je lokacija. Kako se restoran nalazi u industrijskoj zoni grada Koprivnice, studente bi moglo mučiti pitanje prijevoza. O tome treba voditi računa pogotovo u zimskim mjesecima, budući da šetnja od Kampusa do KTC-a traje oko pola sata. Prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Mario Tomiša, potvrdio nam je kako se pitanje prijevoza počelo rješavati. Naime, jedini tko prijevoz može osigurati je grad Koprivnica, koji unutar gradskog proračuna mora pronaći sredstva za organizirani prijevoz studenata do menze. Potvrđeno je kako su razgovori započeli, no još uvijek nema konkretnih informacija. S druge strane, u KTC-u o problemu prijevoza nemaju nikakva saznanja te ih nitko po tom pitanju niti nije kontaktirao.

Čini se kako bi se pitanje studentske menze trebalo riješiti prije kraja ove godine. Ukoliko se problem prijevoza ne riješi do samog otvaranja, studentska menza mogla bi zjapiti prazna. Ukoliko dođe do toga, moguće je da se zbog premalog interesa menza ponovno zatvori, kako je bio slučaj u radničkom restoranu Podravke. Također, nameće se i pitanje koji je razlog tolikog vremenskog jaza otvaranja studentske menze u Koprivnici. Jesu li studenti Sveučilišta Sjever ostali zakinuti za svoja prava samo iz razloga promjene vlasti, tromosti birokracije ili je to zaista bio tako kompleksan problem? Pitanje je to za resorno Ministarstvo od kojeg ćemo, nadamo se i dobiti odgovor.

?>