Izložbe

Ove će se godine po 23. put, od 26. do 29. listopada, održati festival književnosti koji nosi naziv po književniku rođenom u Peterancu pored Koprivnice. U 3 dana, koliko festival traje, organiziraju se književni susreti, javna čitanja, predstavljanje knjiga, okrugli stolovi, izložbe i predstave.

Festival organizira Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, a dodjeljuju se i nagrade Mali Galović za dječje lirsko i prozno pjesništvo, te nagrada Fran Galović za knjigu zavičajne tematike. Ove godine u konkurenciji su: Tomislav Šovagović za djelo Cesta knezova Bribirskih, Goran Ferčec: Priručnik za jučer, Zoran Ferić: Na osami blizu mora, Bekim Serjanović: Tvoj sin Huckleberry Finn, Zvonko Kovač: Zvon u kiši, Stijepo Mijović Kočan: Sin otac sin, Helena Sablić Tomić: Skriveno u oku, Miljenko Muršić: Lažni Čakovčanin, Božica Pažur: Kulturnoanimalistički aspekti suvremenog kajkavskog pjesništva i Borivoj Radaković: Što će biti s nama.

“Nagrada Fran Galović dodjeljuje se za najbolju knjigu objavljenu između dva festivala na temu zavičaja ili identiteta i iznosi 10.000,00 kuna. Ove godine uvedena je novost i po prvi puta povjerenstvo za dodjelu nagrade sastoji se od četiri člana stručnog povjerenstva, koje čine Mario Kolar, Željka Lovrenčić, Davor Šalat i Matija Ivačić. Tu je i peti član, javnost. Naime, nakon što je povjerenstvo odabralo deset finalista, članovi knjižnica u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Ludbregu mogli su odabrati svog favorita. Glas javnosti je ravnopravan glasovima stručnog povjerenstva, a možemo reći i da je taj glas pripao Zoranu Feriću za roman Na osami blizu mora”, rekao nam je Marko Gregur, predsjednik organizacijskog odbora festivala i dodao,

imag0567 “Galovićeva jesen je u gotovo četvrt stoljeća postojanja izrasla u manifestaciju međunarodnog karaktera i organizacija je kompleksna, budući da se festival odvija u više gradova i na još više lokacija, a treba organizirati i noćenje, hotel, prijevoz, prehranu, prijevode tekstova i njihovu objavu, kao i pripremiti promotivni materijal. Kad se tome dodaju začkoljice visoko specijalizirane hrvatske administracije i stručnjaka koji drže zakon kao štit protiv pacijenata kao što smo mi, koji pokušavamo nešto organizirati, onda boli glava. Pozivam studente Sveučilišta Sjever da nam se unatoč tome jave i uključe u organizaciju festivala.”

Ja tebe dajem ove pesme moje naziv je početka programa festivala koji se planira u jutarnjim satima 26. listopada kada će se klupe oslikavati stihovima Frana Galovića. Posljednju večer festivala u 18 sati u koprivničkoj gradskoj knjižnici održat će se završna svečanost s dodjelom nagrada.

?>