Info

Poznati fotograf Stanko Abadžić gostovao je u ponedjeljak, 23. studenoga, u Sveučilišnom centru Varaždin. Predavanje je održano u sklopu kolegija Medijska fotografija.

Abadžić se fotografijom počeo baviti u ranom djetinjstvu, i to u rodnom Vukovaru. Radio je kao dopisnik Vjesnika i kao slobodni fotograf. Objavio je fotoreportaže iz mnogih zemalja svijeta. Izlagao je na više od 50 samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Hrvatskoj, Europi, Meksiku i SAD-u. Autor je više knjiga.

Djela mu krase staromodna estetika i senzualna atmosfera. Predani kritičar modernog načina života, Abadžić svojim fotografijama priziva vremena kada su se ljudi povezivali duhovno i emocionalno radije nego elektronički. Zabrinut slikama nasilja i uništenja koje dominiraju u masovnim medijima, svojim radom želi ostaviti svjedočanstvo o ljepoti i inspirirati publiku na razmišljanja o boljem svijetu.

Studentima Sveučilišta Sjever govorio je o svojoj dugoj i plodnoj karijeri. Podijelio je brojne anegdote iz života profesionalnog fotografa, upoznao ih s omiljenim tehnikama rada i svojim iskustvima s problematikom autorskih prava u fotografiji.

?>