DRUŠTVO

Na svoj 95. rođendan kino Europa predstavilo je novu internetsku platformu- Kino Europa Online. Od 8.4. na stranici www.kinoeuropa.hr nalaze se filmovi koji su bili dio redovnog programa kina.

„Na platformi je u ovom trenutku dostupno pedesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, u vrijeme dok je ovim kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.“ prenosi ZFF. 

Platforma će funkcionirati na principu online videoteke. Filmovi će se moći unajmiti, a cijene su od 10 do 18 kuna. Svake srijede i nedjelje sljedećih mjesec dana objavljivat će se kodovi za besplatno gledanje odabranih naslova.Ideja online platforme razvila se kao odgovor na zatvaranje kina Europe koje je prouzročilo manjak filmskog sadržaja. Danas u vrijeme pandemije koronavirusa životi nezavisnih kina su još ugroženiji

„Veliki dio naše nastave sastoji se od gledanja filmova. Ti filmovi često nisu dostupni online, a zbog karantene nemamo mogućnost ići u kino. Pomoću online kina nećemo kaskati s nastavom i možemo izvući najbolje iz trenutne situacije. „ komentirala je studentica ADU Katarina M.

Stranica je podijeljena na Veliku dvoranu u kojoj se nalaze cjelovečernji filmovi, i Dvoranu Muller koja vodi na Croatian film. Online platformu koja sadrži domaće kratkometražne filmove. Drugo najpoznatije zagrebačko kino, kino Tuškanac trenutno provodi anketu uz pomoć koje će odlučiti o načinu rada kina. Ispunjavanjem ankete (https://bit.ly/2V5LMQO)  o vlastitim preferencijama gledanja filmova možete pomoći opstanku kina.

Kino Europa je veliki dio kulturnog života Zagreba. Ponosni je dobitnik nagrade Europa Cinemas za najbolje europsko kino. Zatvarenje kina je veliki gubitak za hrvatsku kulturu. Pitanje je koliko će još gubitaka pretrpjeti dok se političko prepucavanje oko obnove prostora završi. Unatoč politici, potresima i smrtonosnim virusima njegov program se prilagođava. Opstaje i ove godine na svoj 95. rođendan.

 

?>